Noul presedinte american Barack Obama a ordonat inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo, relateaza AFP

Obama a semnat decretul de inchidere a Guantanamo in Biroul Oval, inconjurat de militari in retragere, dupa o reuniune pe tema politicii de interogare si mentinere in detentie a persoanelor suspectate de terorism, relateaza NewsIn.

"Mesajul pe care il transmitem lumii este ca Statele Unite intentioneaza sa continue lupta impotriva violentei si terorismului si vom face acest lucru cu vigilenta", a spus noul presedinte ales.

"Vom face acest lucru eficient si intr-un mod in concordanta cu valorile si idealurile noastre", a adaugat presedintele american.

Purtatorul de cuvant Robert Gibbs anuntase anterior ca presedintele Barack Obama va semna joi decretul ce ordona inchiderea intr-un an a centrului de detentie de la Guantanamo.

Cu aceeasi ocazie, Obama va semna decrete "privitoare atat la detentia prizonierilor, cat si la tehnicile de interogare", a spus Gibbs.

Unul dintre aceste decrete va stipula ca Statele Unite trebuie sa se conformeze Conventiei de la Geneva referitoare la modul de tratare a prizonierilor, a precizat acesta.

De asemenea, NewsIn relateaza ca Barack Obama a ordonat joi inchiderea cat mai rapida a centrelor de detentie ale CIA din strainatate pentru persoanele suspectate de terorism, a declarat un oficial din administratia sa, relateaza AFP.

Unul dintre decretele semnate joi de Obama "stipuleaza ca CIA trebuie sa inchida astfel cat mai rapid posibil centrele de detentie pe care le are in prezent si sa nu mai dispuna de astfel de centre in viitor", a spus oficialul, potrivit NewsIn

Dezvaluirea existentei acestor inchisori secrete, unde CIA inchidea si interoga suspecti de terorism in strainatate, sub administratia Bush, a provocat scandal pe plan international.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.