Presedintia ucraineana asteapta sa afle pretul gazului rusesc pentru anul 2009 inainte sa evalueze acordul incheiat in cursul noptii de sambata spre duminica intre premierii rus si ucrainean, la Moscova, a anuntat consilierul insarcinat cu problemele energetice

"Procesul de negociere nu este inca definitivat, nu vreau sa fac o evaluare", a declarat Bogdan Sokolovski. "Nu pot fi multumit sau nemultumit pana cand nu voi vedea pretul gazului ca cifra absoluta, pe hartie", a adaugat el, citat de NewsIN.

Sokolovski a participat sambata la un minisummit la Mosocova, organizat de presedintele rus Dmitri Medvedev. Reuniunea nu a dus, insa, "din nefericire, la niciun rezultat", a subliniat responsabilul ucrainean.
In cursul unei intalniri bilaterale care a urmat summitului, seful Guvernului ucrainean Iulia Timosenko a ajuns in cursul noptii de sambata spre duminica la un acord cu omologul sau rus Vladimir Putin, pentru reluarea livrarilor de gaz rusesc catre Ucraina si tranzitul catre Europa. Documentul urmeaza sa fie semnat luni de companiile Gazprom si Naftogaz.

Compromisul prevede, practic, faptul ca Moscova va vinde gaz Ucrainei "la un pret care are la baza formula europeana", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, cu condtia ca pretul de tranzit sa ramana la nivelul fixat pentru anul 2008, a explicat Putin. Incepand din 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturi europene pentru gaz si tranzit", a precizat el.

Termenul "formula europeana" ridica, insa, semne de intrebare in randul expertilor ucraineni.
Moscova a suspendat livrarile de gaz catre Ucraina incepand din 1 ianuarie, dupa ce Kievul a refuzat un pret de 250 de dolari pentru anul 2009, propus de Gazprom. Grupul rus a cerut apoi "pretul pietei", 450 de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.