Premierul ucrainean Iulia Timosenko a plecat sambata dimineata la Moscova pentru a discuta cu omologul sau rus Vladimir Putin despre criza gazelor, a anuntat biroul de presa al Guvernului ucrainean intr-un comunicat citat de NewsIn

Iulia Timosenko a plecat in vizita la Moscova pentru negocieri in vederea unui tranzit fiabil al gazului (rusesc - n.red.) spre Europa si a livrarilor fiabile catre Ucraina", precizeaza comunicatul.

La randul sau, Putin se va intoarce sambata in capitala Rusiei, dupa o vizita de doua zile in Germania.
Presedintele rus Dmtri Medvedev a propus miercuri organizarea unui summit la care sa ia parte Rusia, Ucraina si UE, sambata la Moscova. Rusia insista asupra prezentei liderilor europeni, dar premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia UE, a cerut vineri europenilor sa evite initiativele individuale si sa dea dovada de unitate. UE va fi reprezentata sambata la Moscova de ministrul ceh al energiei Martin Riman si comisarul pentru energie Andris Piegbals.

Pentru moment, pe langa emisarii europeni, au confirmat prezenta sambata la Moscova Croatia, care il trimite pe vicepremierul Damir Polancec, Turcia (vicepremierul Nazim Ekren si ministrul energiei Hilmi Guler) si Serbia (ministrul energiei Petar Skundrici si seful companiei nationale de gaz Srbijagas Dusan Bajatovici). Slovacia anuntase ca ar putea trimite o delegatie la Moscova daca presedintele ucrainean Viktor Iuscenko participa, ceea ce nu pare sa se intample. De asemenea, va fi prezenta la Moscova premierul moldovean Zinaida Greceanii, dupa ce dupa ce Medvedev ii telefonase omologului sau Vladimir Voronin pentru a-l invita.

Pe de alta parte, inainte de plecarea lui Timosenko, Guvernul sau a dat publicitatii o declaratie prin care isi asuma intreaga responsabilitate pentru negocierile cu Moscova pe tema gazului si anunta ca nu va permite nimanui altcuiva sa se amestece in acestea.

"Guvernul isi asuma intreaga responsabilitate pentru a depasi criza din relatiile noastre cu Rusia in domeniul gazului (...) Pentru a putea actiona eficient si responsabil, diplomatia gazului nu va urma decat o singura directie, cea a Guvernului, si care va fi singura ce se va traduce in fapte. Nu voi permite nimanui sa gestioneze in paralel procesul de negociere (...) pentru a-l submina", se arata in declaratia premierului ucrainean.

Declaratia este ultimul act al conflictului dintre Timosenko si presedintele Viktor Iuscenko, acutizat de criza gazului cu Rusia. Timosenko se va afla sambata la Moscova pentru a discuta cu premierul rus Vladimir Putin modalitati pentru a iesi din impas, desi presedintele rus Dmitri Medvedev il invitase pe Iuscenko la un summit al gazelor care ar fi trebuit sa aiba loc sambata la Moscova.

Rusia a intrerupt aprovizionarea Ucrainei cu gaz la 1 ianuarie si apoi a acuzat Kievul sa sustrage din hidrocarburile destinate europenilor, prin urmare, Moscova a sistat la 7 ianuarie toate livrarile de gaz catre clientii europeni, pentru a pune capat "acestui furt". UE si-a declarat disponibilitatea de a acorda asistenta in conflictul ruso-ucrainean, dar ezita sa participe la o reuniune la cel mai inalt nivel pe tema disputei dintre cele doua state.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.