Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, si pasagerii au salutat eroismul si profesionalismul pilotului avionului A320 al US Airways, care a cazut joi in raul Hudson, avand in vedere ca pilotul a parasit ultimul aparatul, pentru a se asigura ca nu a ramas nimeni in interior.
Avionul, cu 150 de pasageri la bord si cinci membri ai echipajului, a cazut in apele inghetate ale riului Hudson dupa ce un stol de pasari a intrat in cele doua motoare, relateaza NewsIn. Nicio persoana nu a murit.

"Se poate spune ca pilotul a realizat o lovitura de maestru, ducand avionul spre riu si asigurandu-se apoi ca toata lumea a iesit", a spus Bloomberg. "Am vorbit cu el. A verificat avionul de doua ori dupa ce toata lumea a iesit. A vurt sa se asigure ca nu a mai ramas nimeni la bord", a adaugat primarul. Pilotul era interogat joi seara de Biroul pentru securitatea transportului.

La sediul companiei, din Arizona, un purtator de cuvant contactat de AFP nu a fost in masura sa comunice identitatea pilotului.

Insa, potrivit New York Daily News, este vorba despre un veteran al US Air Force, care locuieste langa San Francisco, pe nume "Chesley B. Sullenberger III".

"Eroul de pe Hudson - Pilotul a salvat 154 de oameni", titra joi publicatia, pe site-ul sau. Pilotul este specializat in securitatea aeriana si conduce societatea de consultanta <<Safety Reliability Methods Inc>>", potrivit cotidianului. CV-ul sau mentioneaza calificari pe avioane A320, Boeing 737, McDonnell-Douglas DC-9/MD-80 si Learjet. Are 19.000 de ore de zbor la activ, in cei 40 de ani de meserie. Contactata de ABC, sotia sa a confirmat ca Sullenberger, in varsta de 67 ani, este pilotul cursei 1549.

"Un miracol s-a produs pe raul Hudson", a spus guvernatorul statului New York, David Paterson, in timp ce George W. Bush a salutat "eroismul echipajului". Pasagerii si-au exprimat gratitudinea si au povestit cum comandantul de zbor i-a avertitzat ca urma o coborare extrema. "Deodata, comandantul a inceput sa vorbeasca si ne-a spus sa ne pregatim pentru un impact violent, dar a facut o treaba extraordinara, felicitari", a spus unul dintre pasageri.

"Circul mult cu avionul, iar aceasta aterizare a fost fenomenala. Multumesc, multumesc. Sper ca cineva va va da o recompensa grasa pentru actiunile dumneavoastra"
, a spus un alt pasager.

Contactat de AFP, un pilot calificat pe avioane A320 a spus ca Sullenberger a dat dovada de o extraodinara prezenta de spirit. "In opinia mea, acest tip este un erou. Este remarcabil ca nu exista nicio victima", a declarat John Silcott, responsabil al societatii "Expert Aviation Consulting".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.