Modificarile climatice si cresterea preturilor la cereale, amplifica si mai mult criza alimnetara din Africa. Potrivit ultimelor date publicate de ONU, in Mozambic peste 350.000 de oameni sufera din cauza lipsei de alimente iar fondurile nu sunt suficiente pentru a-I ajuta pe toti.

Sapte din cele 11 provincii ale tarii se confrunta cu o problema acuta, deoarce modificarile climatice au afectat foarte mult recoltele. Prima data seceta, iar acum precipitatiile abundente nu numai ca au redus recoltele dar au lasat si fara adaposturi mii de oameni. Din octombrie si pana in prezent nu se inregistrasera nici macar jumatate din precipitatiile normale, iar saptama aceasta ploile abundente au ucis 25 de persoane.

Ca si cum ploile nu ar fi de ajuns, culturile din provinica Sofala sunt amenintate si de o invazie de lacuste, transmite Peter Transburg, corespondentul BBC in Mozambic.

Autoritatile locale se tem ca inundatiile ar putea distruge regiunea in luna martie, cand este apogeul anotimpului ploios. Uitandu-ne inapoi, cel mai tragic bilant al inundatiilor din Mozambic s-a inregistrat in 2000 cand aproximativ 700 de personae au murit si peste 500.000 de persoane au ramas fara locuinte.

Potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), agentia are nevoie de 8,5 milioane de dolari pentru a completa rezervele de uz casnic si de a ajuta familiile pentru a face fata preturilor ridicate la alimente Aceste fonduri sunt necesare pentru a cumpara aproape 11.000 de tone de cereale, fasole si ulei pentru gatit.

"Situatia este destul de infricosatoare intrucat un sfert din populatia tarii si-a pierdut recoltele de anul trecut, iar unii chiar casele", a declarat corespondentul BBC.

"Tinand cont de situatia din Zimbabwe, in momentul de fata este destul de greu sa-i convingi pe oameni sa ofere donatii pentru criza din Mozambic, "dar asta nu inseamna ca nu putem vorbi un pic mai tare despre acest caz, pentru ca este destul de evident pentru donatori si pentru restul lumii, ca avem mare nevoie de ajutor aici", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.