Cu o saptamana inainte de plecarea de la Casa Alba, George W. Bush a decernat cea mai inalta distinctie civila americana omologului sau columbian, Alvaro Uribe, si fostilor premieri britanic si australian,Tony Blair si John Howard.

In cursul unei ceremonii la Casa Alba, Bush le-a acordat Medalia libertatii celor trei "lideri extraordinari si foarte buni prieteni", relateaza AFP, citat de NewsIn.

Cei trei au fost sau sunt in continuare printre cei mai siguri aliati ai lui Bush, in America Latina, in cazul lui Uribe, si in razboiul din Irak in cazul lui Blair si Howard.

"Fiecare dintre ei este prieten al Statelor Unite, un prieten ce a infruntat incercarile istoriei si a dat un exemplu durabil al calitatilor unui om de stat, acasa si in strainatate", a explicat Bush.

Bush a vorbit despre raporturile privilegiate cu Tony Blair, cel care in tara sa a fost numit "canisul lui Bush". "A fost acolo in ceasul marilor incercari, pentru a afirma relatia deosebita dintre SUA si Marea Britanie. Sub conducerea lui Blair, forta si autoritatea morala a Marii Britanii au intrat din prima zi in razboiul impotriva terorismului", a subliniat acesta, salutand actiunea lui Blair in tara sa, in Irlanda de Nord, Africa si acum in Orientul Mijlociu.

"Fostul premier al Marii Britanii va ocupa un loc important in istorie", a mai spus fostul presedinte american.

El a trecut sub tacere controversa pe care a provocat-o Howard, care a stat in locuinta pentru oaspeti, aflata in fata Casei Albe. Prezenta sa si alte receptii au obligat administratia Bush sa refuze sa puna resedinta la dispozitia familiei Obama inainte de 15 ianuarie, a spus biroul actualei primei doamne. El a reamintit faptul ca, exact inainte de 11 septembrie, Howard pronunta la Washington cuvinte care semanau cu o premonitie, legate de necesitatea apararii libertatilor.

Bush a salutat "curajul personal si forta de caracter imensa" a lui Uribe in tara sa, care ameninta sa devina "un narco-stat" cand el a preluat functia.

Acesti oameni sunt "prieteni dragi ai Statelor Unite. Sansa de a-i cunoaste si de a lucra cu ei a fost una dintre marile satisfactii ale presedintiei mele. Ii respect si ii admir", a spus Bush in incheiere. El i-a invitat pe cei trei sa-l viziteze in Texas, dupa ce va pleca de la Casa Alba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.