Organizatia regionala GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova), creata initial ca o alternativa la Comunitatea Statelor Independente si la spatiul de influenta al Moscovei, s-ar putea extinde pentru a include Rusia. Propunerea a fost lansata de presedintele Radei Supreme ucrainene, Volodemir Litvin, la sfirsitul Adunarii Parlamentare a statelor GUAM, desfasurata in cvasianonimat la Ialta. Potrivit Rador, care citeaza agentia UNIAN, Litvin a apreciat ca la organizatia regionala ar putea adera atit Rusia, cit si Kazahstanul, Armenia, Turcia si alte tari situate in bazinul Marii Negre.

Reuniunea sefilor parlamentelor din tarile membre ale organizatiei vine la aproximativ o luna dupa mult mai mediatizatul summit al sefilor de state GUAM de la Chisinau, la care Romania si Lituania au participat in calitate de observatori. Summitul desfasurat pe 22 aprilie in capitala Moldovei a fost perceput de analisti si de o parte a politicienilor de la Moscova ca o miscare anti-ruseasca. O parere impartasita, de altfel, si de ambasadorul rus la Chisinau, Nikolai Reabov, care se intreba daca ideologia GUAM "nu contravine cumva intereselor Moscovei".

Potrivit analistilor, temerile Rusiei aveau un oarecare fundament, tinind cont de componenta "portocalie" a GUAM si de obiectivele declarate ale organizatiei -apropierea de UE, rezolvarea conflictelor inghetate si democratizarea regionala. Asta cu atit mai mult cu cit presedintele Saakasvili a reafirmat mai tirziu obiectivele, invitind Romania in GUAM si anuntind necesitatea unei noi conferinte de la Ialta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.