Fiul fostului dictator al Liberiei, Charles Taylor, a fost condamnat vineri de o instanta federala americana la 97 de ani de inchisoare, pentru tortura si asasinate comise in aceasta tara din Africa de Vest, relateaza AFP.
Charles McArthur Emmanuel Taylor, mai cunoscut sub numele de "Chuckie" Taylor, in varsta de 31 de ani, nascut in Statele Unite, a fost declarat vinovat la 30 octombrie de complot in vederea comiterii de asasinate si acte de tortura, fapte comise in perioada 1999- iulie 2003, transmite NewsIn.

Vineri, judecatoarea federala Cecilia Altonaga a declarat ca nimic nu justifica o pedeapsa mai mica, asa cum a cerut apararea, precizand ca "1.164 luni de inchisoare (97 ani de inchisoare) reprezinta o pedeapsa adecvata" pentru acte ca "tortura, condamnate de toata lumea".

"Este greu de imaginat un act mai grav impotriva demnitatii si vietii oamenilor", a adaugat ea. Judecatoarea nu a dat curs cererilor apararii, care considera ca o pedeapsa de 20 de ani ar fi potrivita, avand in vedere ca "Chuckie" avea 22 de ani atunci cand a inceput sa lucreze pentru tatal sau, in perioada razoiului civil.

"Le cer iertare fratilor mei pentru tot ceea ce s-a intamplat in cei 14 ani de razboi in Liberia (...), imi voi respecta obligatiile, oricare ar fi ele", a declarat "Chuckie".

Atunci cand Charles Taylor conducea tara (1997-2003), "Chuckie" era la conducerea Unitatii antiterorism (ATU), un serviciu al politiei cunoscut pentru numeroasele abuzuri.

Statele Unite au putut demara procesul gratie unei legi federale votate in 1994, care autorizeaza judecarea actelor de tortura comise de cetateni americani in strainatate. Este prima data cand aceasta lege a fost utilizata.

Administratia americana ceruse 147 de ani de inchisoare, amintind ca "atentia multora se concentreaza pe acest dosar" si ca o astfel de condamnarea ar putea servi drept exemplu pentru cei care comit acum acte de tortura.

"Chuckie" a fost arestat in martie 2006, cand incerca sa intre in Statele Unite venind din Trinidad.
Tribunalul special pentru Sierra Leone (TSSL) il judeca acum pe Charles Taylor, tatal, pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii comise in timpul razboiului civil, ce a devastat tara in perioada 1991-2001, soldandu-se cu 120.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.