Cele trei ore de intrerupere a focului, au oferit UNICEF posibilitatea limitata de a distribui ajutoare vitale familiilor din Gaza, informeaza site-ul organizatiei.

In ultimele zile atentia tuturor este indreptata la vestile din Gaza, nefericite, daca ne gandim ca principalele victim ale conflictului dintre Israel si Hamas sun copiii.

Incetarea focului ofera o prima oportunitate, desi redusa, de a oferi ajutor de urgenta copiilor prinsi in conflict.

Cu toate acestea, este nevoie de mult mai mult pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, inclusiv pe copii, iar singura modalitate de a ajunge la ei este o incetare a focului imediata si de durata, subliniaza UNICEF.
Multi si-au parasit casele, cautand adapost la prieteni, la rude sau in scoli. Multe familii dorm in frig – fie datorita faptului ca geamurile caselor au fost sparte de explozii, fie fiindca le-au deschis chiar ei, pentru a nu fi raniti de cioburi in urma exploziilor. Conform declaratiilor parintilor, copiii dorm foarte putin si prezinta deja semne de trauma, printre care se numara anxietatea severa, pierderea apetitului, starea generala de rau sau incontinenta urinara nocturna.

Copiii din Gaza sunt in acest moment lipsiti nu numai de drepturile de care fiecare om ar trebui sa se bucure, ci si de drepturile fundamentale ale copiilor, pe care semnatarii Conventiei cu privire la drepturile copiilor sunt obligati sa li le asigure. Printre acestea se numara dreptul copiilor de a fi protejati de orice forma de abuz sau violenta fizica si mentala si dreptul la educatie, dezvoltare si acces la servicii de sanatate, arata oficialii UNICEF, in declaratia oficiala cu privire la situatia din Gaza.

Intensitatea actualelor violente face imposibila orice actiune care le-ar putea alina suferinta copiilor. Intr-un interviu inregistrat de postul de radio al UNICEF, o fata de 16 ani isi descrie experienta terifianta, prin care a trecut impreuna cu fratii ei. Fata nu spera intr-o incetare imediata a focului pentru ca “nici Hamas si nici Israel nu vor acest lucru”.

De aceea, UNICEF isi repeta apelul pentru incetarea imediata a violentelor si pentru permisiunea de a acorda ajutor umanitar.

Organizatia internatonala cere tuturor partilor implicate in conflict sa respecte Legea Internationala a Asistentei Umanitare pentru a putea asigura protectia copiilor si pentru a le putea oferi sprijinul si ajutoarele umanitare esentiale de care au nevoie.

Copiii nu trebuie sa fie niciodata victimele din umbra si vocile neauzite ale unui conflict. Trebuie sa punem capat indelungatei lor suferinte, subliniaza UNICEF.

Pana pe 3 ianuarie 2009, conform datelor furnizate de Ministerul palestinian al Sanatatii, 70 de copii palestinieni au murit in acest nou conflict si cel putin 650 au fost raniti, dintr-un total de 550 de morti si 2800 de raniti. UNOCHA – Biroul Natiunilor Unite pentru Coordonarea Asistentei Umanitare – estimeaza ca 25% dintre victimele conflictului din Gaza sunt civili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.