Belgia intentioneaza sa evacueze copiii raniti din Fasia Gaza catre spitale din alte tari, incepand de sambata, si cere si altor tari UE sa se alature acestei misiuni, a anuntat Ministerul de Externe.

O echipa belgiana de recunoastere va ajunge in Egipt vineri si ia in considerare transportarea copiilor raniti, evacuati din Gaza, la spitale din Egipt, Liban sau Iordania. Unii dintre ei ar putea fi dusi chiar si in Belgia, informeaza NewsIn.

Bruxelles-ul le va cere tarilor din Uniunea Europeana sa se alature misiunii, in cursul unei reuniuni a ambasadorilor europeni, vineri. "In acest stadiu, este o operatiune belgiana, dar vizeaza si sa castige, treptat, sustinere din partea altor tari", a explicat Bart Ouvry, un purtator de cuvant al Ministerului belgian de Externe. El a adaugat ca Belgia a informat autoritatile israeliene in legatura cu planurile sale.

Bilant tragic: O treime dintre palestinienii ucisi in Gaza erau copii

Spitalele din Gaza sunt depasite de numarul de pacienti, dupa ce Israelul a lansat o ofensiva in teritoriul palestinian in 27 decembrie, in replica la tirurile de rachete lansate de Hamas. Peste 780 de palestinieni si-au pierdut viata in aceasta operatiune, iar peste alti 3.000 au fost raniti. O agentie ONU a fost nevoita sa isi intrerupa joi activitatea in Gaza, pentru ca personalul sau se afla in pericol din cauza luptelor.

Un purtator de cuvant al comisarului european pentru dezvoltare si ajutor umanitar Louis Michel, a declarat ca CE sustine planul belgian de evacuare. "Comisia Europeana saluta initiativa belgiana si este dispusa sa faciliteze sau sa sustina prin toate metodele de care dispune o eventuala initiativa la nivel european", a spus purtatorul de cuvant, John Clancy.

Eli Lev, numarul doi din ambasada israeliana in Belgia, a declarat ca Israelul sustine, in principiu, o misiune europeana coordonata de evacuare, dar a avertizat ca logistica necesara pentru a permite accesul diferitelor tari in Gaza, pentru a asista si evacua copiii raniti, este mult prea greu de pus la punct.
Israelul a dat asigurari ca nu a provocat in mod intentionat victime civile si ca politica sa este sa ajute persoanele nevinovate.

Aeronava belgiana C-130, la bordul careia se afla echipa de recunoastere si provizii, va ateriza in orasul egiptean El-Arish, la circa 60 de kilometri de frontiera cu Fasia Gaza, vineri. Echipa, formata din medici, oficiali consulari si translatori, va coopera cu autoritatile egiptene, cu spitalele si cu grupurile umanitare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.