Bulgaria functiona cu incetinitorul joi, la doua zile dupa oprirea totala a livrarilor de gaz rusesc, marile uzine incetandu-si activitatea, iar spitalele asigurand doar interventiile urgente, relateaza AFP.

Circa 72 de uzine, in special in sectorul chimic, si-au incetat productia, iar 153 altele au inceput sa primeasca mai putin gaz, a recunoscut ministrul economiei si energiei, Petar Dimitrov, informeaza NewsIn.

Confederatia industriasilor si patronatului a evaluat la 250 de milioane de euro pe zi pierderile economice provocate de restrictiile de aprovizionare si a declarat ca se teme de o "pierdere a competitivitatii intr-o perioada de criza internationala".

Bulgaria continua, in paralel, sa tremure de frig, din cauza scaderii aprovizionarii cu gaz a termocentralelor urbane.

Spitalele au incetat sa mai faca interventii chirurgicale, cu exceptia celor urgente. La maternitatea Seinovo de la Sofia, de exemplu, pacientele stau cate zece in saloanele incalzite cu radiatoare electrice.
Circa 68 de scoli, dintre care 28 la Sofia, sunt inchise joi, temperatura din salile de clasa fiind sub 18 grade.

Guvernul a dat asigurari totusi ca centralele sunt pe cale sa treaca la pacura si a promis normalizarea incalzirii in urmatoarele zile, chiar cu pretul cresterii poluarii aerului.

Pe de alta parte, autoritatile au facut apel la limitarea consumului de electricitate, care a crescut din cauza folosirii mijloacelor de incalzire alimentat astfel si a generat temeri ca va provoca pene ale sistemului electric.

Iluminatul strazilor din Sofia a fost redus la 50%, iar mijloacele de transport in comun nu mai sunt incalzite decat la orele de varf, mai noteaza NewsIn.

Guvernul a exclus totusi redemararea unuia dintre cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, asa cum sugerase marti presedintele tarii Gheorghi Parvanov. Doua dintre reactoarele centralei, invechite, au fost inchise la sfarsitul anului 2006, la cererea Uniuniii Europene.

Convocat joi, Consiliul de Securitate Nationala, a studiat posibilitatile a diversificare a aprovizionarilor. Bulgaria, ale carei rezerve nu acopera decat 25-30% din consum timp de trei luni, este in intregime dependenta de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz. Tot gazul rusesc importat de Bulgaria trece prin Ucraina.

Bulgaria mizeaza pe viitor pe un gazoduct de 70 de kilometri care sa lege sud-estul tarii de nordul Greciei in dreptul localitatii Komotini si destinat sa aduca gaz din Azerbaidjan prin Turcia. Bulgaria examineaza si posibilitatea de a primi prin aceasta conducta gaz turkmen si uzbek. Un alt proiect prevede importul de gaz lichefiat din Egipt si Qatar prin intermediul unui terminal grec.

Premierul Serghei Stanisev a anuntat ca a primit asigurari de la omologul sau ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene, ca "o parte din suma de cinci miliarde de euro prevazuta pentru combaterea crizei financiare va fi acordata Bulgariei" pentru a-i permite sa se conecteze la reteaua de transport de gaz a Greciei si Romaniei.

Bulgaria este, pe de alta parte, asociata proiectului ruso-italian South Stream, care va transporta gaz rusesc pe sub Marea Neagra, precum si la proiectul european Nabucco, destinat sa aduca gaz de la Marea Caspica spre Europa Occidentala traversand Turcia si Balcanii si ocolind Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.