Compania rusa Gazprom a cerut partii ucrainene sa compenseze urgent volumele de gaz pe care compania rusa afirma ca le-a introdus in conducte, dar nu au ajuns la consumatorii europeni, informeaza agentia rusa Interfax.

Monopolul rus, care furnizeaza Uniunii Europene un sfert din consumul sau de gaz, tranzitat in proportie de 80% pe teritoriul Ucrainei, a repetat ca livrarea de gaz catre consumatorii europeni a fost intrerupta din cauza Kievului, relateaza NewsIn.

"Gazprom nu a sistat livrarile de gaz catre consumatorii europeni prin intermediul Ucrainei. In ultimele zile, Ucraina a luat ilegal inca 21 de milioane de metri cubi de gaz rusesc, destinat pentru tranzit catre Europa. In consecinta, de la inceputul anului Ucraina a furat de la Gazprom peste 86 de milioane de metri cubi de gaz. Mai mult, compania RosUkrEnergo primeste zilnic cate 25 de milioane de metru cubi de gaz", se arata in comunicatul Gazprom datat miercuri, 6 ianuarie.

Gazprom a ordonat oficial abia miercuri seara oprirea completa a livrarilor de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina, in timp ce Kievul anuntase ca grupul rus a facut acest lucru inca de miercuri dimineata. Si marti si miercuri, Rusia afirma ca livrarile continua la nivelul normal si ca reducerea nivelului de gaz constatata in UE este provocata de inchiderea de catre Ucraina a gazoductelor spre tarile europene.

Putin a subliniat miercuri ca Gazpromul nu isi va relua livrarile spre Europa decat "dupa stabilirea unor mecanisme de control, cu participarea observatorilor internationali", ceea ce se va discuta astazi, la Bruxelles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.