George Bush, actualul presedinte SUA si succesorul sau, Barack Obama, s-au alaturat fostilor presedinti SUA care inca mai sunt in viata, pentru o intalnire la Casa Alba

W. Bush si Obama i-au avut ca invitati la masa de pranz de miercuri, pe fostii presedinti ai Statelor: Jimmy Carter, Bill Clinton si George Bush.

Obama si actualul presedinte au avut o intalnire privata inainte de sedinta, fiind asteptati sa discute despre lupta pentru reabiliarea economiei SUA si despre criza din Orientul Mijlociu. Asta, dupa ce, anterior Obama anuntase ca pierderea de civili din Gaza il ingrijoreaza profund insa ar fi neintelept sa dea de inteles ca administratia sa ia cuvantul in problemele de politica externa ale Americii.

"Fac tot ceea ce este posibil pentru a ma asigura ca, in ziua in care voi prelua biroul, suntem pregatiti sa ne implicam imediat in incercarea de a ameliora situatia de acolo," a declarat acesta in cadrul unei conferinte de presa. "Nu numai ceva pe termen scurt, ci prin construirea unui plan care sa realizeze o pace durabila in regiune."

Obama a refuzat insa, sa faca orice fel de comentarii mai lungi, cu privire la violentele din Gaza, unde mai mult de 700 de palestinieni au fost omorati in cele 12 zile de ofensiva israeliana.

La intalnirea pesedintilor, Bush si-a exprimat speranta in succesul lui Obama. "Toti cei care am servit in acest birou intelegem ca biroul in sine transcende individul, si iti dorim toate cele bune, in numele nostru si al tarii. Un mesaj pe care il simt si pe care cred ca il impartim cu toti este ca ne dorim ca tu sa reusesti. Fie ca suntem Democrati sau Republicani, ne dorim profund binele acestei tari."

La randul sau, Obama a declarat aceasta sedinta ca fiind extraordinara si i-a multumit actualului presedinte pentru gazduirea sedintei. "Toti domnii de aici inteleg atat presiunile cat si posibilitatile acestui birou, iar pentru mine este extraordinara posibilitatea de a primi sfaturi, o buna consiliere si nu in ultimul rand, prietenia acestor personalitati."

Desi au multe in comun, relatiile dintre fostii presedinti au fost de-a lungul timpului si destul de incordate. Carter a criticat presedintia lui Bush ca fiind cea mai neproductiva din istorie, indeosebi cu privire la relatiile internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.