Zeci de mii de persoane au fost evacuate miercuri in Statele Unite, unele din cauza inundatiilor din statul Washington, altele din cauza incendiilor din Colorado, relateaza AFP si Reuters

Statul american Washington se confrunta miercuri cu inundatii grave, iar autoritatile au cerut mai multor mii de persoane sa isi evacueze locuintele, din cauza cresterii rapide a nivelului apelor, potrivit presei locale, citate de AFP.

Potrivit estimarilor, miercuri si joi, in muntii Cascade (estul statului) si Olympic (vest), vor cadea intre 20 si 30 de centimetri de ploaie, ceea ce ar putea antrena topirea partiala a zapezii ce acopera regiunea din luna decembrie, potrivit biroului guvernatoarei Chris Gregoire. "Sunt in curs de producere inundatii de mare amploare pe cursurile a opt pana la 10 rauri din vestul statului Washington, cu niveluri record prevazute pentru raul Puyallup in apropiere de Orting si Newaukum in apropiere de Chehalis", potrivit aceleiasi surse. Orting (6.000 de locuitori) si Chehalis (7.000 de locuitori) sunt situate la 60 de kilometri sud, respectiv 130 de kilometri sud-vest de Seattle.

Mii de persoane din regiunea Orting, pana la 26.000 potrivit postului local de televiziune KOMO, au prijmit ordin sa isi paraseasca locuintele. Unsprezece comitate din statul Washington erau vizate miercuri seara de o alerta de inundatii emisa de serviciul meteorologic national (NWS).

KOMO a difuzat imagini filmate din elicopter, deasupra comitatului Snohomish, de la nord de Seattle, unde mai multe case, unele inca locuite, si masini, au fost luate de ape. Zeci de sosele inundate erau impracticabile. Astfel, autoritatile au inchis miercuri seara, cu putin inainte de ora locala 18.00 (miercuri, 4.00 ora Romaniei), principala axa nord-sud din regiune, autostrada 5, care leaga Seattle de Oregon. Si linia feroviara Seattle - Portland (Oregon) a fost inchisa, potrivit Seattle Times.

Intreaga parte de nord-vest a statului a fost izolata de restul tarii, pentru ca soselele est-vest sunt inchise in zona muntilor Cascade, din cauza riscurilor de avalanse.

De la inceputul lunii decembrie, in statul Washington au cazut cantitati foarte mari de zapada. In regiunea orasului Spokane, situat la 450 de kilometri est de Seattle, unde stratul de zapada a atins pana la doi metri, guvernatoarea a mobilizat 200 de membri ai Garzii Nationale, pentru a ajuta la curatarea acoperisurilor, pentru a evita riscul unei prabusiri a cladirilor.

In statul Colorado, circa 11.000 de locuinte din apropiere de orasul Boulder au fost evacuate din cauza a trei incendii, au anuntat pompierii, citati de Reuters. Peste 75 de pompieri se luptau miercuri cu flacarile, care s-au extins repede din cauza vantului. Deocamdata nu au fost inregistrate victime, a anuntat Patricia Demchak, o purtatoare de cuvant a Boulder County.

Potrivit pompierilor, unul dintre incendii se intinde pe o suprafata de 40 de hectare.

Rafalele de vant, cu viteze intre 56 si 80 de kilometri pe ora, ingreuneaza eforturile de stingere a flacarilor. Mai multe sosele din zona au fost inchise.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.