Israelul s-a declarat favorabil initiativei Egiptului de a se gasi solutii pentru incetarea violentelor in Fasia Gaza, a anuntat un purtator de cuvant.

"Israelul le multumeste presedintelui egiptean Hosni Mubarak si presedintelui francez Nicolas Sarkozy pentru eforturile lor in vederea gasirii unei solutii pentru incheierea actiunilor teroriste din Gaza si a contrabandei cu arme din Egipt spre Gaza", a spus Mark Regev, citat de NewsIn.

"Israelul priveste pozitiv dialogul dintre egipteni si israelieni pentru a se progresa in acest domeniu", a subliniat el.

Lansata in 27 decembrie, ofensiva israeliana s-a soldat pana in prezent cu moartea a peste 660 de palestinieni si ranirea altor 2.950, potrivit serviciilor de urgenta palestiniene.

Liderii israelieni vor examina miercuri posibilitatea de a ordona fortelor armate sa patrunda in centrele urbane din Fasia Gaza, acesta fiind momentul culminant al planului ofensivei israeliene declansata in 27 decembrie, au declarat surse politice citate de Reuters.

Dupa o saptamana de raiduri aeriene, trupele si tancurile israeliene au invadat sambata Fasia Gaza controlata de Hamas. Desi au avut confruntari cu gherilele palestiniene, trupele israeliene nu au avansat dincolo de imprejurimile orasului Gaza si nu au intrat in zonele dens populate. Israelul anuntase ca lansarea ofensivei terestre este a "a doua faza" a operatiunii, fara sa anunte ce ar putea urma.

Cabinetul de Securitate al premierului Ehud Olmert are programata o reuniune pentru miercuri, pentru a discuta despre a treia si ultima etapa a ofensivei, au declarat doi oficiali israelieni cu rang inalt.

Analistii militari sunt de parere ca fortele israeliene nu s-ar descurca prea bine in confruntarile din zonele urbane aglomerate, unde sprijinul aerian nu le-ar fi de mare folos, iar militantii palestinieni ar putea organiza ambuscade, pentru ca apoi sa se ascunda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.