Numarul doi din organizatia terorista al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a indemnat "musulmanii din intreaga lume" sa atace tinte israeliene si occidentale, in replica la ofensiva din Gaza si si-a reinnoit criticile la adresa presedintelui american ales Barack Obama, relateaza AFP.

"Musulmani din intreaga lume, luptati impotriva cruciadei sioniste. Loviti interesele sale peste tot unde puteti sa le atingeti", a declarat adjunctul lui Osama ben Laden, intr-un mesaj audio dat publicitatii de centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste, SITE.

Ofensiva israeliana, care s-a soldat cu 660 de morti, din 27 decembrie, se inscrie intr-o campanie a Occidentului impotriva islamului, a afirmat Zawahiri, care il acuza pe presedintele american ales Barack Obama ca este complice la aceste atacuri. "In prezent vedem o za din lantul cruciadei impotriva islamului si musulmanilor", a afirmat liderul al-Qaida. "Aceste raiduri reprezinta cadoul lui Obama pentru voi (palestinienii - n.red.), inainte de a fi investit in functie", in 20 ianuarie, a adaugat el.

"Masina minciunilor americane l-a descris pe Obama drept salvatorul care va schimba politica Americii. El va ucide fratii si surorile din Gaza fara mila", a adaugat el.

La scurt timp dupa victoria lui Obama in alegeri, in 4 noiembrie, Zawahiri l-a calificat drept "sclav negru" in slujba albilor. Obama a fost criticat in ultimele zile pentru tacerea sa privind evenimentele din Gaza. Marti, el a repetat ca il lasa pentru moment pe presedintele George W. Bush sa se ocupe de politica externa americana. "Moartea civililor in Gaza si in Israel este o sursa de ingrijorare profunda pentru mine. Iar dupa 20 ianuarie voi avea multe de spus in acest dosar", a afirmat, insa, presedintele american ales.

Ayman al-Zawahiri, de nationalitate egipteana, le-a cerut compatriotilor sai sa lanseze o campanie de greve si manifestatii, "pana la ridicarea blocadei din Gaza". El l-a calificat pe presedintele egipoteam Hosni Mubarak drept un "criminal si un tradator".

Egiptul i-a invitat marti pe israelieni si pe palestinieni la o reuniune de urgenta pentru a discuta acorduri si garantii privind Fasia Gaza. Mubarak i-a chemat pe israelieni in Egipt si pentru a discuta despre securitatea la frontiera palestiniano-egipteana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.