Spectrul unei alipiri a Cisiordaniei la Iordania, scenariu de care regatul hasemit se teme, reapare in discutie, in conditiile in care Israelul continua ofensiva sangeroasa in Fasia Gaza, au afirmat marti mai multi oficiali iordanieni, relateaza AFP.

Regatul, situat in vecinatatea Israelului si Cisiordaniei si unde mai mult de 50% dintre cei sase milioane de locuitori sunt de origine palestiniana, a avertizat ca operatiunea israeliana ar putea compromite definitiv posibilitatea pacii in regiune, informeaza NewsIn.

Regele Abdallah al II-lea, a carui tara a semnat in 1994 un tratat de pace cu Israelul, si-a intensificat contactele si declaratiile in care isi exprima "indignarea", avertizand ca "agresiunea israeliana" ar putea avea "repercusiuni cruciale asupra pacii in Orientul Mijlociu".

Guvernul a incercat, pe de alta parte, sa dea glas temerilor populatiei, ceea ce l-a facut pe premier, Nader Dahabi, sa declare saptamana trecuta ca tara sa "isi rezerva dreptul de a reconsidera relatiile fata de orice tara, in special cu Israelul, in virtutea interesului regatului".

Alti responsabili iordanieni au spus ca ofensiva israeliana din Fasia Gaza risca "sa ingroape optiunea a doua state", unul israelian si altul palestinian. "In acest context, spectrul unei alipiri a unei parti a Cisiordaniei la Iordania, cu riscul ca regatul sa devina un stat substitut pentru palestinieni, a reaparut in discutie", a declarat un oficial, sub acoperirea anonimatului.

"Operatiunile militare impotriva 'statului Hamas' ar putea duce la un vid de putere in Fasia Gaza, care ar favoriza alipirea acestui teritoriu la Egipt", a declarat un alt oficial. "Acest scenariu deschide calea alipirii la Iordania a unei parti din Cisiordania - un teritoriu care facea parte din acest regat pana la ocuparea lui de Israel in 1967 - lucru preferat de grupuri politice israeliene si americane care se opun formarii unui stat independent palestinian", a precizat el.

Aceste declaratii sunt in aceeasi linie cu cele ale fostului ambasador american la ONU John Bolton, pentru care o rezolvarea a conflictului israeliano-palestinian bazata pe principiul a doua state este "inaplicabila". "In schimb, ar trebui sa se ia in considerare o abordare cu 'trei state', in care Fasia Gaza ar fi restituita Egiptului si Cisiordania, intr-o anumita configuratie, ar reveni sub suveranitatea iordaniana", a declarat el.

Administratia Bush, care afirma ca spera sa se ajunga la "un acord cu privire la granitele unui stat palestinian pasnic", nu a reusit sa inregistreze progrese in negocierile de pace. Inca din vara anului 2008 au aparut cele mai diverse scenarii, ingrijoratoare pentru Iordania, printre care si posibilitatea realipirii Cisiordaniei la Iordania.

"Iordania nu poate fi legata in proportie de 30-50% de un teritoriu care, intre 1950-1967, ii apartinea. Obtinerea unei jumatati sau a unei mici parti din Cisiordania, cu intreaga populatie palestiniana, ar fi sinucidere", a declarat un oficial de rang inalt iordanian.

Oficialii se tem ca venirea a circa 2,4 milioane de palestinieni din Cisiordania ar schimba echilibrul fundamental din Iordania. In viitorul apropiat, Iordania spera sa vada adoptata in Consiliul de Securitate al ONU o rezolutie pentru oprirea ofensivei israeliene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.