Imparatul Japoniei, Akihito, implineste marti 75 de ani, dar celebrarile sunt eclipsate de problemele familiei imperiale, ingrijorata in legatura cu continuitatea la Tron, relateaza NewsIn.

Urcat pe Tron in 1989 dupa moartea tatalui sau Hirohito, Akihito a incercat sa pastreze dimensiunile simbolice ale functiei, a actionat mai intens in scopuri de binefacere si a respectat traditiile Palatului. Insa, la 75 de ani, este slabit de probleme de sanatate.

La 9 decembrie, medicii sai au gasit urme de sange in stomacul acestuia, la cateva zile dupa ce fusese diagnosticat cu aritmie cardiaca. Programul lui Akihito, operat de cancer la prostata in 2003, a fost eliberat, iar imparatul a renuntat la traditionala conferinta de presa de sfarsit de an, pentru a se odihni.

Potrivit sefului Agentiei imperiale, Shingo Haketa, stresul ar fi cauza acestor probleme de sanatate.
Imparatul "este ingrijorat de cativa ani de viitorul familiei imperiale si de alte chestiuni legate de Casa imperiala", a explicat Haketa. Dinastia imperiala are o vechime de 2.600 de ani, potrivit mitologiei, care ii prezinta pe imparatii Japoniei ca descendentii Zeitei Soarelui Amaterasu.

Este cea mai veche familie regala din lume si continuitatea este una dintre principalele griji ale imparatului, pentru ca, de la o lege din 1889, numai persoanele de sex masculin pot urca pe Tron. Cateva imparatese au domnit in trecut in Japonia, pana la Go-Sakuramachi, ultima femeie care a urcat pe tronul Crizantemei, intre 1762-1771.

Akihito si sotia sa, Michiko, au doi baieti - Nasruhito, cel mai mare si principalul mostenitor, si Akishino, al doilea pe lista. Insa, timp de 40 de ani, niciun alt baiat nu s-a nascut in familia regala. Peresa a scris mult despre tensiunile din Palat si despre presiunea la care este supusa Masako, sotia lui Naruhito, pentru a naste un baiat, ea suferind chiar o depresie din aceasta cauza.

Masako a nascut o fetita in 2001, ceea ce a relansat dezbaterea legata de accesul femeilor la Tron. Nasterera unui baiat cinci ani mai tarziu in familia lui Akishino, fratele printului mostenitor, a pus capat veleitatilor reformatoare, fara a rezolva insa problema succesiunii.

"Ne aflam intr-o situatie foarte periculoasa, ca si cum am conduce o masina fara asigurare. Este evident ca acest lucru il supune pe Imparat la mult stres", a spus Tsuneyasu Takeda, descendentul unei familii afiliate la Casa Imperiala.

Cand printesa Masako a implinit 45 de ani, la 9 decembrie, medicii sai au cerut presei sa-i rezerve "un tratament uman si calduros" pentru a o ajuta sa iasa din depresie.

Printesa nu mai participa aproape deloc la ceremoniile oficiale si nici la deplasarile sotului ei, din 2003, din cauza starii sale de sanatate, iar, potrivit observatorilor, eticheta foarte constrangatoare a Palatului ar fi la originea acestei depresii. Ipoteza "i.a ranit profund pe imparat si sotia sa", a spus Haketa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.