Ramazan Baydan, proprietarul companiei producatoare de pantofi Baydan din Istanbul, a primit comenzi din toata lumea, dupa ce a anuntat ca societatea sa a fabricat pantofii din piele neagra pe care jurnalistul irakian Muntazar al-Zaidi i-a aruncat in presedintele George W. Bush, in timpul unei conferinte de presa, la Bagdad. Comenzile au venit in special din Statele Unite si Marea Britanie, dar si din statele arabe vecine, potrivit patronului.

Baydan a angajat 100 de persoane in plus, pentru a onora comanda de 300.000 de perechi de pantofi Model 271 - de patru ori mai mult decat vanzarile medii anuale.

In jur de 120.000 de perechi au fost comandate din Irak, iar 18.000 din Statele Unite. In plus, comenzile din Siria, Egipt si Iran au crescut, iar o companie britanica s-ar fi oferit sa devina distribuitorul european al producatorului turc de pantofi. Baydan s-a oferit sa le asigure lui Zaidi si familiei sale pantofi pe viata. Proprietarul intentioneaza sa redenumeasca modelul "Pantofii Bush" sau "Pa-pa, Bush".

Modelul se afla pe piata din 1999, iar o pereche costa 28 de lire sterline in Turcia.
"Vindem acesti pantofi de ani de zile, dar, multumita lui Bush, comenzile curg. Chiar am angajat o agentie pentru reclame difuzate la televizor", a declarat Baydan.

Irakianul Muntazar al-Zaidi, in varsta de 29 de ani, a devenit celebru dupa ce l-a insultat si a aruncat cu pantofii in Bush la 14 decembrie, la Bagdad, in timpul unei conferinte de presa comune a presedintelui american si premierului irakian. Potrivit fratelui sau, Muntazer a fost internat cu un brat si mai multe coaste rupte, dupa ce a fost lovit de membrii serviciilor irakiene de securitate.

Al-Zaidi este acuzat de "agresiune la adresa unui sef de stat strain, in timpul unei vizite oficiale" si, potrivit articolului 223 din Codul Penal irakian, risca intre cinci si 15 ani de inchisoare, daca va fi mentinut termenul de agresiune. Totusi, tribunalul ar putea hotari ca a fost vorba doar de o "tentativa de agresiune", care este pedepsita cu unu pana la cinci ani de inchisoare.
El si-ar fi cerut iertare din partea premierului Nuri al-Maliki.