Doi uiguri, acuzati ca au comis un atentat soldat cu 17 morti in nord-vestul Chinei, in Xinjiang, inaintea Jocurilor Olimpice, au fost condamnati la moarte, a anuntat miercuri agentia de presa China Noua, relateaza AFP.
Abdurahman Azat, in varsta de 33 de ani, si Kurbanjan Hemit, in varsta de 28 de ani, originari din orasul Kashgar, unde a fost comis atentatul, au fost declarati vinovati de omucidere si fabricare ilegala de arme, munitii si explozibili, a precizat agentia, care a citat Curtea Suprema. Potrivit instantei din Kashgar, care a pronuntat sentinta, obiectivul lor era de a "sabota" JO, potrivit NewsIn.

Tribunalul care a dat sentinta nu a putut fi contactat miercuri, iar purtatoarea de cuvant a autoritatilor din Kashgar a spus ca nu este la curent cu aceasta informatie.

Atacul, atribuit unor musulmani de origine uigura, a fost comis la 4 august, cu patru zile inainte de deschiderea JO de la Beijing, si a vizat un post al politiei din Kashgar, zona musulmana din vestul Chinei, soldandu-se cu 17 morti si 15 raniti.

Potrivit politiei, cei doi faceau parte din Partidul islamic al Turkestanului de Est (ETIM), o grupare separatista uigura care doreste un stat independent in Xinjiang. Cei doi au intrat cu un camion intr-un grup de politisti din Kashgar, au lansat grenade si au injunghiat cativa supraveituitori, incercand sa provoace haos inaintea JO, au spus atunci autoritatile.

Sub presiunea exercitata de Statele Unite si China, ETIM a fost plasat pe lista ONU a organizatiilor teroriste.
In timpul desfasurarii JO, si alte atentate s-au inregistrat in Xinjiang, zona majoritar uigura. La sfarsitul lunii octombrie, China a publicat o lista cu opt presupusi teroristi membri ai ETIM, spunand ca acestia au amenintat JO si cerand cooperare internationala pentru arestarea lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.