Un medic irakian a fost gasit vinovat marti, de tentativa de crime la scara larga in Marea Britanie prin atentatele esuate de la Londra si Glasgow, de la sfarsitul lunii iunie 2007, relateaza AFP.

Tribunalul din Woolwich, din sudul Londrei, l-a declarat pe Bilal Abdulla, in varsta de 29 de ani, vinovat de complot pentru comiterea de atentate, relateaza NewsIn. Un alt inculpat, medicul iordanian Mohammed Asha, in varsta de 28 de ani, a fost achitat.

Judecatorul Mackay va pronunta astazi, la ora locala 10.00 (12.00 ora Romaniei), sentinta in cazul lui Abdulla, care risca inchisoarea pe viata.

Asha urmeaza sa fie eliberat in cursul zilei de marti din inchisoarea londoneza Belmarsh si va fi plasat in centrul de retinere administrativa in vederea expulzarii sale catre Iordania.

Judecatorul a criticat politia, pentru ca l-a interogat pe Asha in doua randuri fara sa fie prezent un avocat. Abdulla si Asha, care au pledat nevinovati, au fost judecati pentru atacuri esuate cu masina capcana, care ar fi putut provoca moartea a sute de persoane.

Doua autovehicule marca Mercedes, pline cu bidoane de benzina, butelii cu gaz si cuie, au fost descoperite in 29 iunie 2007 in cartierul turistic West End, din centrul Londrei. Potrivit anchetatorilor, o problema de conexiune la dispozitivul de detonare a impiedicat explozia masinilor.

A doua zi, o alta masina plina cu recipiente cu gaz, in care se afla si Abdulla, a intrat in principalul terminal al aeroportului din Glasgow, fara a exploda, insa. Indianul Kafeel Ahmed, presupusul sofer al masinii, a suferit arsuri grave dupa ce s-a stropit cu benzina si a murit in spital, o luna mai tarziu.
Asha a fost arestat in ziua atacului de la Glasgow, pe o autostrada din nord-vestul Angliei.

In timpul audierii de marti, Abdulla nu a dat niciun semn de emotie la anuntarea verdictului, iar Asha a schitat un zambet discret cand a auzit ca este achitat. Anterior, cei doi, care au practicat medicina in Statele Unite si sunt prieteni, s-au imbratisat si si-au soptit cateva cuvinte, probabil urandu-si noroc.

"Am fost foarte fericiti cand am auzit stirile astazi (marti - n.red.), eram 100% convinsi ca fiul nostru este nevinovat", a reactionat tatal lui Mohammed Asha, Jamil.

Potrivit avocatului lui Abdulla, acesta a insistat sa spuna ca actiunea sa a fost motivata "de politica, nu de religie". Nu a fost ghidat "de credinta religioasa, ci de frustrarea sa privind ceea ce considera un razboi nedrept", a declarat Jim Sturman.

In cursul procesului, Abdulla, care are dubla cetatenie, irakiana si britanica, a explicat ca a sustinut initial invazia din Irak, din 2003, dar ca aceasta aprobare s-a transformat, pe parcurs, in revolta. El a recunoscut ca este un terorist, dar a afirmat ca acelasi termen li se pot aplica si Guvernului si armatei britanice. Medicul a declarat ca a vrut sa sperie oamenii, nu sa ii ucida.

Abdulla s-a nascut in Marea Britanie, dintr-o familie irakiana din clasa de mijloc. El a plecat la varsta de cinci ani in Irak, dupa care s-a intors pentru a studia la Cambridge.

Tentativele de atentate au survenit la numai doua zile dupa ce Tony Blair i-a predat conducerea Guvernului britanic lui Gordon Brown. Reusind, prin calmul sau, sa ii linisteasca pe britanici, inca traumatizati dupa atacurile din 7 iulie 2005, din reteau de transport in comun londoneza, Brown si-a afirmat imediat autoritatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.