Pistoalele cu socuri electrice Taser pot ucide si ar trebui sa se recurga la ele doar in situatii de urgenta, a avertizat Amnesty International, intr-un raport despre folosirea acestei arme in SUA.

Potrivit organizatiei Amnesty International, cu sediul la Londra, 334 persoane au murit in SUA intre 2001 si august 2008 dupa ce au suferit socuri electrice din cauza unui Taser. Totusi, aceasta arma "nu a provocat sau nu a contribuit" in mod direct la moartea directa decat in circa 50 cazuri, potrivit expertilor, informeaza NewsIn.

"Armele Taser nu sunt arme 'neletale', asa cum sunt descrise", scrie autorul raportului, Angela Wright. "Ele pot ucide si nu ar trebui folosite decat in cazuri extreme", a spus organizatia.

"Problema cu armele Taser este ca sunt, prin natura lor, surse de abuzuri, pentru ca sunt usor de transportat si folosit, si, doar apasand pe un buton, pot provoca o durere puternica, fara a lasa urme", a subliniat Wright.

Raportul - care se bazeaza pe rezultatele a circa 100 de autopsii efectuate in SUA - arata ca circa 90% dintre persoanele decedate dupa ce au intrat in contact cu aceasta arma nu erau inarmate si nu pareau sa reprezinte o amenintare grava. Amnesty da exemplul unui medic care a avut un accident de masina dupa o criza de epilepsie. "A murit dupa ce i-au fost administrate mai multe socuri electrice cu Taser pe marginea unei sosele, pentru ca, fiind in stare de confuzie, nu putea raspunde ordinelor politiei", scrie in raport.

Organizatia vorbeste si despre cazuri in care arma a fost folosita asupra unor femei insarcinate, asupra unor elevi sau persoane in varsta atinse de dementa.

Taser-ul permite neutralizarea suspectului eliberand o incarcatura de 50.000 de volti, care blocheaza sistemul nervos. Arma, folosita in zeci de tari, este prezentata ca o alternativa mai putin periculoasa la armele de foc.

In noiembrie, Amnesty a criticat decizia guvernului britanic de a cumpara 10.000 de arme Taser pentru politia engleza si din Tara Galilor, care in mod obisnuit nu poarta arme de foc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.