Directorul companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, a declarat joi ca se va inregistra "o agravare serioasa" a relatiilor cu Ucraina, daca autoritatile de la Kiev nu platesc datoria.
"O noua agravare a acestei probleme ar avea multe consecinte negative, pe care nu le putem ignora", a declarat Miller, cu ocazia reuniunii de miercuri, de la Berlin, a Congresului european pentru afaceri, organizatie a carei functie de presedinte este ocupata de Aleksei.

Compania rusa sustine ca firma ucraineana Naftogaz ii datoreaza 2,4 miliarde de dolari pentru gazul livrat in perioada septembrie-noiembrie, insa Ucraina contesta unele dintre penalitatile impuse de Gazprom pentru intarzierea platilor si cere amanarea rambursarii datoriei.

Cele doua tari trebuie, de asemenea, sa negocieze un nou contract de livrare, care prevede trecerea progresiva de la un pret redus la un pret de piata pentru livrarile de gaz rus catre Ucraina, potrivit unui acord incheiat in octombrie intre premierul rus, Vladimir Putin, si omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat saptamana trecuta ca tara sa va achita nota de plata pentru intreaga cantitate de gaz achizitionata de la rusi si a dat asigurari ca Ucraina garanteaza "securitatea" tranzitului pe teritoriul ei catre Europa al hidrocarburilor importate din Rusia.

"Ucraina nu va consuma gaz gratis, este un client cinstit. Garantam securitatea tranzitului" gazului rus via Ucraina, a spus liderul de la Kiev. "Nu este in interesul nostru sa incalcam procedura de tranzit sau de plata", a adaugat presedintele ucrainean.

Un grav conflict pe tema gazului intre Moscova si Kiev a dus deja, in ianuarie 2006, la o scurta intrerupere a livrarilor catre Europa, cvasitotalitatea gazului rus destinat Uniunii Europene trecand prin Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.