Tentativele de imbunatatire a relatiilor dintre China si Japonia au esuat. Marul discordiei este din nou sanctuarul Yasukuni, care onoreaza eroii Japoniei, inclusiv 14 criminali de razboi.

Recentele incercari de detensionare a relatiilor dintre cele doua mari economii ale Asiei, China si Japonia, par sa fi generat exact efectul contrar, dupa ce vizita de reconciliere a vicepremierului chinez Wu Yi la Tokyo s-a incheiat abrupt luni, fara ca intilnirea programata cu prim-ministrul japonez Junichiro Koizumi sa mai aiba loc. Membra in Politburo-ul de la Beijing, Yi, supranumita "Doamna de Fier a Chinei", era cel mai inalt oficial chinez venit in Japonia dupa masivele manifestatii antinipone care au zguduit China. Sute de mii de oameni au demonstrat luna trecuta in marile orase chineze pe fondul divergentelor privind interpretarea istoriei, al unor diferende teritoriale in Marea Chinei de Est, dar si al eforturilor Japoniei de a obtine statutul de membru permanent in Consiliul de Securitate al ONU.

Oficial, vizita lui Yi la Tokyo, considerata un moment-cheie al tentativelor de reconciliere, a fost scurtata, din cauza unor "probleme interne presante". Marti insa, Yi a efectuat o alta vizita externa, la Ulan Bator, semnalind clar ca decizia de a parasi prematur Japonia a fost o forma de protest diplomatic. Aproape imediat dupa ce vizita lui Yi in Mongolia a devenit informatie publica, ministrul de Externe japonez, Nobutaka Machimura, a sugerat ca tara vecina ar trebui sa prezinte scuze pentru plecarea inopinata a inaltului oficial.

Fara sa se lase mai prejos, Beijingul a dezvaluit ca adevaratele motive ale gestului de protest au fost remarcele repetate si vizitele oficialilor japonezi la sanctuarul Yasukuni, un monument controversat pe care China si alte state victime ale agresiunilor Japoniei imperiale il considera o glorificare a trecutului militarist.

Templul Yasukuni, ridicat in 1869 la ordinul imparatului Meiji, venereaza memoria tuturor celor circa 2,5 milioane de japonezi care au murit in razboaiele imperiului de dupa acel an, inclusiv a celor cazuti in agresiunile militariste. Conform religiei Shinto - cultul national din Japonia -, la moarte, oamenii se transforma in "kami", un fel de zeitati pe care urmasii le pot venera, nu numai onora.

Sanctuarul include altare dedicate memoriei a 14 criminali de razboi condamnati de justitia internationala dupa 1946. Pina in prezent, premierul Koizumi a vizitat sanctuarul Yasukuni de patru ori.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.