"Sper ca noul presedinte american va da prioritate conflictului din Orientul Mijlociu din primul an de mandat", a spus Ahtisaari, in discursul de acceptare a premiului Nobel.

Pentru finlandezul recompensat in urma a peste 30 de ani de eforturi in favoarea pacii in intreaga lume, cheia pentru Orientul Mijlociu tine si de implicarea UE, a Rusiei si ONU si presupune un acord global "de la Israel la Palestina si Irak si Iran".

"Daca vrem sa obtinem rezultate durabile, trebuie sa luam in considerare intreaga regiune", a subliniat el.
Ceilalti laureati vor primi premiile in cursul zilei de miercuri, la Stockholm, printre care Jean-Marie Gustave Le Clézio pentru literatura si Luc Montagnier si Françoise Barré-Sinoussi pentru medicina.

Veteran al eforturilor de pace, Ahtisaari a actionat mai ales in provincia indoneziana Aceh, in Namibia, Irlanda de Nord si Balcani.

"Amploarea activitatii lui Ahtisaari este incredibila", a spus presedintele Comitetului Nobel, Ole Danbolt Mjoes.

"Toate conflictele pot fi rezolvate", a spus finlandezul, a carui activitate ramane umbrita de un esec in Kosovo, unde, in calitate de trimis special al ONU, nu a reusit sa obtina o solutie negociata intre sarbi si kosovari.

Ahtisaari a respins ideea ca acest conflict din Orientul Mijlociu ar fi provocat de religie. "Religiile sunt pacifiste: ele pot fi si o forta constructiva pentru pacea in regiune", a explicat el.
Premiul Nobel consta intr-o medalie, o diploma si un cec de aproape un milion de euro.