Fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit premiul Nobel pentru pace astazi la Oslo si i-a cerut lui Barack Obama sa caute un acord de pace global in Orientul Mijlociu de la intrarea in functie, spunand ca niciun conflict nu este de nerezolvat, relateaza NewsIn.

"Sper ca noul presedinte american va da prioritate conflictului din Orientul Mijlociu din primul an de mandat", a spus Ahtisaari, in discursul de acceptare a premiului Nobel.

Pentru finlandezul recompensat in urma a peste 30 de ani de eforturi in favoarea pacii in intreaga lume, cheia pentru Orientul Mijlociu tine si de implicarea UE, a Rusiei si ONU si presupune un acord global "de la Israel la Palestina si Irak si Iran".

"Daca vrem sa obtinem rezultate durabile, trebuie sa luam in considerare intreaga regiune", a subliniat el.
Ceilalti laureati vor primi premiile in cursul zilei de miercuri, la Stockholm, printre care Jean-Marie Gustave Le Clézio pentru literatura si Luc Montagnier si Françoise Barré-Sinoussi pentru medicina.

Veteran al eforturilor de pace, Ahtisaari a actionat mai ales in provincia indoneziana Aceh, in Namibia, Irlanda de Nord si Balcani.

"Amploarea activitatii lui Ahtisaari este incredibila", a spus presedintele Comitetului Nobel, Ole Danbolt Mjoes.

"Toate conflictele pot fi rezolvate", a spus finlandezul, a carui activitate ramane umbrita de un esec in Kosovo, unde, in calitate de trimis special al ONU, nu a reusit sa obtina o solutie negociata intre sarbi si kosovari.

Ahtisaari a respins ideea ca acest conflict din Orientul Mijlociu ar fi provocat de religie. "Religiile sunt pacifiste: ele pot fi si o forta constructiva pentru pacea in regiune", a explicat el.
Premiul Nobel consta intr-o medalie, o diploma si un cec de aproape un milion de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.