Fortele irakiene de securitate au retinut, in noaptea de duminica spre luni, aproape 300 de suspecti de terorism in cea mai ampla operatiune comuna irakiano-americana organizata pana acum, denumita "Squeeze Play", declansata duminica in suburbia Abu Ghraib din vestul Bagdadului. Operatiunea, la care participa (potrivit precizarilor armatei americane) patru batalioane ale armatei irakiene, trei batalioane ale trupelor speciale de comando si trupe americane din Task Force Bagdad, care au ca misiune asigurarea securitatii capitalei irakiene, are ca scop neutralizarea insurgentilor care ataca soseaua spre aeroportul din Bagdad si inchisoarea de la Abu Ghraib si oprirea valului de violente din capitala irakiana, unde peste 550 de oameni au fost ucisi in mai putin de o luna.
Intr-o operatiune separata, fortele de securitate irakiene l-au capturat, saptamana trecuta, la Baaquba, pe Ismail Budair Ibrahim al-Obeidi, cunoscut si sub numele de Abu Omar, terorist apropiat retelei lui Al Zarqawi, acuzat ca a planuit mai multe atentate cu bomba in Bagdad si ca procura masini-capcana pentru teroristii straini din Irak.

Ieri, fortele irakiene de securitate au anuntat si capturarea, saptamana trecuta, la Tikrit, a lui Muthanna al-Douri, nepotul lui Izzat Ibrahim al-Douri, fostul vicepresedinte al Consiliului Comandamentului Revolutionar si omul de incredere al lui Saddam Hussein, numarul sase pe lista celor mai cautati fosti demnitari irakieni. Muthanna al-Douri, fost ofiter de informatii in timpul regimului lui Saddam Hussein, este implicat in atentate teroriste comise in orasul Adwar (10 km sud de Tikrit).

Pe de alta parte, comandantul armatei australiene, generalul Peter Cosgrove, a dezvaluit, ieri, ca fiul sau, Philip Cosgrove, in varsta de 25 de ani, mobilizat in Irak, a fost ranit, din fericire nu grav. Philip Cosgrove este unul dintre cei opt militari australieni raniti in luna ianuarie, in explozia unei masini-capcana, la trecerea convoiului lor, in Bagdad. Generalul Peter Cosgrove nu a facut pana acum public faptul ca fiul sau a fost mobilizat in Irak, explicand ca nu a vrut sa exercite "o presiune suplimentara" asupra acestuia sau asupra celorlalti militari australieni de pe frontul irakian.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.