"Cu Obama se poate discuta, unde va dori, insa trebuie sa stie ca politica de incurajare-intimidare nu functioneaza la noi in tara", a declarat Fidel Castro, intr-un articol intitulat "A naviga impotriva curentului".

"Drepturile suverane ale poporului cubanez nu sunt negociabile", a subliniat Castro, in varsta de 82 de ani. In timpul campaniei electorale, Barack Obama s-a declarat dispus sa discute cu liderii cubanezi.

Presedintele cubanez Raul Castro, care i-a urmat in functie fratelui sau, a afirmat recent ca este gata sa discute cu Barack Obama "pe teren neutru", poate la Guantanamo, potrivit unui interviu pe care l-a acordat actorului american Sean Penn.

Parinte al Revolutiei cubaneze din 1959, care a sfidat de pe insula sa zece presedinti americani, Fidel Castro a fost nevoit sa renunte la putere din motive de sanatate, insa a ramas foarte influent in politica tarii.
In timpul campanie electorale americane, Fidel Castro a luat clar partea democratului Barack Obama, care s-a declarat favorabil unei destinderi a relatiilor cu Havana, supusa embargoului american din 1962.