In fiecare an fenomenul "Aqua alta" ii intampina pe venetieni. Insa anul acesta, Marea Adriatica a navalit in laguna si a ridicat nivelul apei cu peste un metru si jumatate, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.
Apa a inceput sa se ridice de marti, luandu-i pe turisti si pe locuitorii Venetiei prin surprindere, in timp ce se plimbau prin oras, dar nu i-a impiedicat sa-si vada de activitatile zilnice. Politia chiar a oprit un tanar in apropiere de Piata San Marco fortandu-l sa se dea jos de pe skateboard.

Desi inundatia a fost destul de puternica, incat primarul Venetiei, Massimo Cacciari i-a rugat atat pe turisti cat si pe rezidenti sa ramana pe cat posibil in casa, nu este un lucru care sa mai surprinda in acea parte a Peninsulei, deoarece Aqua alta este un fenomen care se intampla frecvent.

Totusi din 1986, cand nivelul apei a ajuns tot pana la 1,58, nu s-a mai inregistrat o cota a apei atat de ridicata. In afara masurilor obisnuite - pasarele pentru pietoni, sirene si anunturi prin megafoane - centrul pentru prevenirea mareelor a instituit un sistem de alerta prin SMS, pentru a informa asupra cresterii nivelului apelor.

In plus, situatia in Venetia a fost agravata de o greva a transporturilor a facut si mai dificila deplasarea in vaporetto, vasele autobuz din Venetia. Centrul pentru prevenirea mareelor, care monitorizeaza nivelul apelor, a avertizat ca aceasta s-ar putea ridica in perioada urmatoare pana la 1,66 deasupra nivelului marii. Cu toate acestea, apele au inceput sa se retaga in unele zone, dupa o schimbare brusca de directie a vantului.

Cea mai grava "Aqua alta" s-a inregistrat in 1966, cand peste 5000 de persoane au ramas fara locuinte, dupa ce apa ajunsa pana la aproape 2 metri a lovit orasul, potrivit BBC.

Orasul-laguna ramane inundat aproximativ 200 de zile in fiecare an. Autoritatile planuiesc sa finalizeze constructia unui baraj care sa protejeze orasul de asemenea inundatii pana la sfarsitul anului 2011.

Pentru mai multe fotografii cu Venetia inundata, click aici.


.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.