Cotidianul britanic "The Sun" a publicat, simbata, noi fotografii cu Saddam Hussein in inchisoarea secreta in care se afla, plus imagini cu doi dintre apropiatii sai, si ei incarcerati, la numai o zi dupa ce il aratase pe fostul dictator in izmene, in timp ce intr-un alt instantaneu el era asezat linga un lighean si isi spala pantalonii. Ziarul sustine ca se mindreste cu tiparirea fotografiilor in cauza, in pofida afirmatiilor potrivit carora ele ar fi incalcat drepturile fundamentale ale lui Saddam Hussein, in conformitate cu conventiile internationale.

Noile instantanee cu ex-liderul de la Bagdad il infatiseaza pe acesta imbracat in haine albe, in spatele gardului inchisorii. Ceilalti doi fosti inalti oficiali care apar in poze au fost identificati drept Ali Hassan al-Majid, mai cunoscut sub porecla "Ali Chimicul", si Huda Salih Mahdu Ammash, supranumita si "Doamna Antrax". Directorul "The Sun", Graham Dudman, a apreciat ca fotografiile in cauza aveau "o incarcatura extraordinara", care a atras atentia mass-media din intreaga lume. "Sintem uimiti ca unii oameni par mai preocupati de Saddam Hussein spalindu-si rufele, cind el este responsabil de moartea a sute de mii de barbati, femei si copii nevinovati. El este un fel de Hitler contemporan. Aceste imagini sint simboluri emblematice extraordinare, la care lumea se va mai uita si la finele acestui secol", a spus Dudman. "Nu a fost tratat rau. Isi spala rufele. Va rog sa nu ne cereti sa ne para rau pentru el", a mai adaugat el.

Conducerea ziarului s-a declarat dispusa sa duca orice batalie juridica pentru a-si apara punctul de vedere, dupa ce seful echipei de avocati a lui Saddam a amenintat ca va da "The Sun" in judecata. Publicatia a reafirmat ca fotografiile i-au fost remise de militari americani care sperau ca publicarea lor va duce la oprirea miscarii de insurgenta din Irak. "Este important ca poporul irakian sa il vada astfel, pentru a distruge mitul creat in jurul lui. Poate asta va mai anihila din pasiunea fanaticilor care inca vor sa il urmeze", ar fi declarat una dintre "sursele americane".

Bush sustine ancheta. Cu toate ca ziaristii de la "The Sun" afirma ca publicarea instantaneelor a fost dorita de americani, Pentagonul a anuntat ca a declansat o ancheta pentru a descoperi cine a facut si vindut pozele respective. Presedintele George W. Bush "a fost informat despre situatie si el sustine ferm ancheta serioasa si exhaustiva care a fost lansata" de Pentagon pentru identificarea "surselor", a declarat Trent Duffy, adjunctul purtatorului de cuvint al Casei Albe.

Pe de alta parte, presedintele american a declarat ca, in opinia sa, publicarea fotografiilor nu va duce la accentuarea violentelor in Irak, asa cum au prezis unii analisti. "Nu cred ca o fotografie poate declansa crime. Cred ca (teroristii) sint inspirati de o ideologie care este atit de barbara si de retrograda incit o mare parte din lumea occidentala nu poate intelege felul lor de a gindi", a spus liderul de la Casa Alba.

Irakienii, intre umilinta si sete de razbunare

Presa din Irak, ca si din toate tarile arabe, a reluat simbata fotografiile cu Saddam in celula, insa opinia publica este impartita.

Unii cred ca fotografiile cu Saddam Hussein sint "umilitoare" pentru fostul dictator, in timp ce altii sint de parere ca el nu merita nici un fel de mila. Imaginile cu Saddam in celula i-au induiosat pe oameni din toate categoriile sociale, de la menajere si ofiteri superiori la gunoieri si intelectuali de toate virstele.

"Saddam este un erou, istoria ii recunoaste acest statut, iar ei nu au incercat sa-l umileasca numai pe el, ci sa ne umileasca pe noi, toti irakienii", declara Ali Aib, un student sunnit in virsta de 25 de ani. "E tare trist sa-l vezi asa", spune o menajera din Bagdad, desi recunoaste ca pe vremea cind Saddam Hussein era la putere oamenii nu aveau nici un fel de drepturi.

Alti sunniti nu s-au lasat impresionati de starea in care a ajuns Saddam. "Incidentul imi aminteste de lungii ani de umilinte si reprimari la care am fost supus de regimul sau pe perioada serviciului militar", spune un comerciant din Bagdad, Jassem Mohammed. Profesorul universitar Hussam Ahmed crede ca a gasit o explicatie politica: "Pentru americani este un mod de a-i pregati pe irakieni pentru procesul lui Saddam, facind apel la memoria lor colectiva, altfel indiferenta dupa cum am constatat eu la studentii mei".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.