"Nu trebuie sa ne mire ce fac tinerii nostri", spune in replica o femeie de 40 de ani, care denunta cu virulenta ce fac tiganii si refuza sa isi dea numele.
Prima zapada din noiembrie nu ascunde tensiunea dintre "albi" si "negri", exacerbata de trei manifestatii rasiste recente, la care s-au strigat sloganuri neonaziste. Ultima, in 17 noiembrie, a adunat circa 500 de militanti din DS, degenerand in confruntari cu politia. Fortele de ordine au folosit tunuri cu apa si gaze lacrimogene, extremistii au folosit caramizi smulse din pavaj si bombe incendiare. Bilantul a fost de 16 raniti, jumatate dintre ei politisti.
"De ce presedintele nu condamna extremismul? Asteapta victime? Vor fi victime", prezice militanta roma Jitka Kokyova, pe punctul de a incepe sa planga.
Dincolo de violente, manifestatia a demonstrat ca miscarea DS se bucura de simpatia a numerosi locuitori din acest oras, cunoscut anterior pentru echipa sa de hockey pe gheata si gigantica uzina chimica.
Cartierul periferic Janov, cu imobile din timpul comunismului, a cunoscut in ultimii ani un aflux constant de familii numeroase de romi veniti din toata Cehia, dar si din Slovacia. Abrogarea legii comuniste care nu autoriza mai mult de un locuitor la o suprafata de opt metri patrati favorizeaza concentratia de locatari, potrivit unora.
Iar localnicii mai vechi, cei pe care romii ii numesc "gadjos", se impaca din ce in ce mai greu cu aceasta situatie. "Este mizerie peste tot si o galagie teribila", se plange o femeie de 70 de ani care duce doua sacose pline de cumparaturi. "Copiii lor scuipa in autobuze si cand ii cert, sunt grosolani. Noi suntem cei discriminati, nu ei", spune femeia, refuzand si ea sa isi dea numele.
Evitand cu grija sa se refere la romi, primarul orasului Litvinov, Milan Stovicek, vorbeste despre "toleranta zero" pentru "cetatenii neadaptati care tulbura ordinea publica". "Vreau ordine in oras!", spune el, in timp ce localnicii, extremisti sau militanti pentru drepturile omului, anunta tot mai des manifestatii.
Premierul Mirek Topolanek a afirmat recent ca, dincolo de Litvinov, problemele economice alimenteaza extremismul in toata Europa Centrala. Dar autoritatile cehe isi recunosc propriile greseli. Ministrul pentru drepturile omului si minoritati Dzamila Stehlikova a venit la fata locului pentru a face mea culpa. "Acum doi ani am promis ca Janov va figura pe lista oraselor unde activeaza agentia guvernamentala pentru integrare sociala si acest lucru inca nu s-a facut", a recunoscut ea in fata comunitatii rome, subliniind de asemenea ca Litvinov nu este decat "varful aisbergului".
In numar de circa 300.000 de persoane, minoritatea roma este adesea victima discriminarilor in Cehia. Tara fost comunista cu 10,3 milioane de locuitori, Cehia are circa 300 de cartiere defavorizate, iar fenomenul de ghetou s-ar putea extinde curand la circa 80.000 de persioane, potrivit unui studiu oficial recent.
Din punctul de vedere al reprezentantilor romilor, Guvernul subestimeaza gravitatea situatiei, in timp ce intoleranta sociala nu inceteaza sa se agraveze.
Unii, precum Josef Pova, un barbat de 40 de ani de la Litvinov, incearca sa calmeze spirtele. "Nu vrem fascisti si neonazisti la noi. Asa ca ii invit pe unii sa isi schimbe comporamentul", a declarat el la o reuniune publica.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Boon, platforma unde colegii vând produse între ei și totul se duce la ONG-uri
Sursa: green.start-up.ro
-
Furnizorul produselor Nike, în atenția Concurenței: ce nereguli au găsit...
Sursa: retail.ro
-
Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Florin Vișa
Sursa: start-up.ro
-
Top 10 rețete de preparate tradiționale românești pentru masa de Crăciun -...
Sursa: garbo.ro
-
Aderarea la Schengen în cifre. PIB ar putea crește cu 1-2% anual
Sursa: futurebanking.ro
-
Scapă de herpes în câteva ore - Tratament rapid și eficient
Sursa: kudika.ro
-
GALERIE FOTO | Renault arată că un constructor auto mai poate avea suflet și...
Sursa: wall-street.ro