Inca in stare de soc, primii francezi din Bombay au revenit la Paris vineri dimineata, povestind despre impuscaturi, explozii, "scene de razboi si de panica" in capitala economica a Indiei, lovita miercuri de o serie de atentate spectaculoase, urmate de luari de ostatici, relateaza NewsIn.

La momentul declansarii atacurilor, Johana, in varsta de 24 de ani, lua cina la Leopold, cafenea mare din cartierul turistic Colaba, unde se afla si hotelurile vizate de teroristi. "Mancam, cand ne-au atras atentia mai multi tineri care au sosit cu rucsacuri enorme in spate", explica turista franceza.
"Au scos arme din genti, au aruncat trei grenade si au tras cu pusti mitraliera asupra a tot ce misca. Au murit oameni din primele momente", spune Johana, inca in stare de soc. Despre atacatori, ea spunea ca "aveau fetele descoperite", "parea indieni" si "foarte tineri". "Oamenii au iesit alergand, altii, ca noi, s-au ascuns sub mese. Cei care s-au dus sa se ascunda in bucatarie au murit acolo", explica tanara, cu vocea tremuratoare. Dupa "zece minute sub focuri de arma", tanara a iesit impreuna cu varul ei sa caute un taxi, "dar era prea multa lume peste tot". A auzit mai multe explozii care veneau, potrivit ei, de la Taj Mahal, unul dintre hotelurile de lux atacate, aflat la cateva sute de metri de cafenea.

Cazat la Taj Mahal, Gilles Andrier, presedintele unui grup elvetian specializat in parfumerie, lua cina la restaurantul de la Trident-Oberoi, celalalt hotel de lux vizat de atacuri. Andrier era insotit de vreo 15 analisti financiari. "Din fericire, eram intr-o zona a hotelului pe care teroristii nu au invadat-o. Ne-am intrebat ce ar fi mai bine sa facem, sa ramanem in hotel sau sa iesim. In cele din urma am reusit sa scapam inainte ca teroristii sa preia controlul asupra hotelului", a povestit el. "In strada era panica. Cum si Taj Mahal era atacat, ne-am refugiat in birouri, unde am ramas toata noaptea. Altii s-au dus sa se refugieze in parcari", a mai spus el.

Michèle Joulo si Pascal Brac, un cuplu de turisti, se aflau tot in cartierul Colaba. "Eram la restaurant cand am auzit impuscaturi. Foarte rapid au aparut soldati din armata si ne-au spus sa stam linistiti. In acel moment, nu stiam ca este un atac terorist", povesteste Michèle. "Ne-am intors la hotel strecurandu-ne si oprindu-ne la fiecare colt de strada. Eram la 300 de metri de Taj. L-am vazut arzand. Erau explozii peste tot. Ne-am refugiat la hotelul nostru impreuna cu ceilalti clienti, in spatele unor gratii de fier. Ne uitam la televizor ca sa incercam sa intelegem", continua ea. Cuplul planuise sa isi petreaca noaptea la Taj Mahal. "Am renuntat in ultimul moment, nu-mi vine sa cred".

Cel putin 130 de persoane au fost ucise incepand de miercuri si circa 300 au fost ranite in atacurile si schimburile de focuri care au urmat raidurilor teroriste revendicate in numele unei grupari islamiste necunoscute care afirma ca lupta pentru apararea musulmanilor din India.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.