Romania va prelua de la Republica Moldova presedintia Initiativei Central-Europene (ICE), in cadrul Summit-ului ICE, anunta un comunicat MAE.
Initiativa Central Europeana (ICE) este o forma flexibila de cooperare regionala care reuneste 18 state: Albania, Austria, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru (1 august 2006), Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia Ucraina, Ungaria.

Summitul se desfasoara la Chisinau, in perioada 27-28 noiembrie 2008. Ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, va conduce delegatia Romaniei.

In cadrul mandatului sau in 2009, Romania va urmari consolidarea cooperarii dintre statele membre ale Initiativei. In acelasi timp, va avea in vedere sustinerea instrumentelor care pun accentul pe capacitatea operationala a ICE si pe potentialul sau legat de promovarea proiectelor de cooperare.

Romania va continua sa aduca in atentia institutiilor europene importanta sprijinirii activitatii ICE. Totodata, Romania va promova interactiunea dintre ICE si alte structuri regionale, precum SEECP („Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est”) si RCC („Consiliul Cooperarii Regionale”).

De altfel, de la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, ICE cuprinde un numar egal de state membre si nemembre UE (9). Totodata, ICE cuprinde 8 state membre NATO (Bulgaria, Cehia, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Ungaria).



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.