Reputatia secretarului general al ONU - compromisa de scandalul de coruptie in cazul programului "Petrol contra hrana"

La trei ani dupa castigarea Premiului Nobel pentru Pace, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a devenit tinta a numeroase atacuri lansate de Statele Unite, mai multi senatori americani solicitand demisia sa pentru un scandal de coruptie in cadrul programului destinat Irakului "Petrol contra hrana". Dar imaginea sa si a institutiei pe care o conduce a fost afectata si de o serie de scandaluri sexuale, cel mai recent avandu-l in centru pe secretarul sau general adjunct pentru control intern, Dileep Nair, acuzat de favoritism si hartuire sexuala. Nair a fost insa scos din culpa dupa o "examinare aprofundata" a acuzatiilor impotriva sa. Acest scandal a fost precedat de unul similar, in iulie, cand Kofi Annan a respins concluziile unei echipe interne de ancheta conform carora Inaltul comisar pentru refugiati, Ruud Lubbers, s-a facut, la randul sau, vinovat de hartuire sexuala fata de una dintre subordonatele sale.

Ieri, conducerea Organizatiei Natiunilor Unite a anuntat ca va relua investigatiile in cazul lui Dileep Nair, mai ales ca decizia de achitare a acestuia a fost contestata de sindicatul personalului ONU. La 19 noiembrie, sindicatul ONU a votat o motiune in care isi exprima lipsa de incredere in conducerea organizatiei. Dupa o reuniune cu personalul, directia ONU a decis sa examineze elementele pe care intentioneaza sa le prezinte sindicatul pentru a-si sustine acuzatiile impotriva lui Nair, a precizat Fred Eckhard, purtatorul de cuvant al secretarului general al Natiunilor Unite, Kofi Annan. Scandalul declansat de exonerarea lui Nair intervine intr-un moment delicat pentru forurile superioare ale ONU, obiect al mai multor anchete referitoare la programul umanitar "Petrol contra hrana" derulat in Irak pana anul trecut pentru a atenua impactul sanctiunilor economice si care se afla de la inceputul acestui an in centrul unui vast scandal de coruptie, implicand numeroase nereguli si comisioane incasate atat de oficiali ai Natiunilor Unite, cat si de politicieni si oameni de afaceri straini.

Saptamana trecuta, s-a dezvaluit ca insusi fiul lui Kofi Annan, Kojo, s-a aflat pana in februarie 2004 pe statele de plata ale unei companii elvetiene participante la program, desi nu mai lucra la ea din 1998. Desi intens criticat si zilele trecute chiar invitat de un senator american sa demisioneze, Kofi Annan a facut apel in repetate randuri la rabdare pana la finalul anchetei lansate la cererea sa de o comisie condusa de fostul presedinte al Bancii centrale a SUA, Paul Volcker, care a anuntat ca nu-si va finaliza concluziile inainte de iunie 2005. Prezenta lui Annan in fruntea ONU este sustinuta de numeroase tari membre ale Consiliului de Securitate ca Rusia, China, Marea Britanie, Franta, Germania, Spania si Chile. Joi, presedintele american, George W. Bush, a carui tara este cel mai important contributor la fondurile organizatiei, a refuzat sa se pronunte asupra cererii de demisie si a subliniat ca "este nevoie de o ancheta completa, justa si transparenta in legatura cu programul "Petrol in schimbul hranei".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.