Cel putin 26 de persoane si-au pierdut viata ieri dimineata in urma unor atentate cu masini-capcana, alte aproximativ 30 de persoane fiind ranite, informeaza agentiile internationale de presa.
Atentatele care au vizat doua posturi de politie au fost revendicate de gruparea terorista a iordanianului Abu Musab al-Zarqawi.
Intr-un comunicat publicat pe un site islamist se mentioneaza ca "leii organizatiei Al Qaeda din Tara Rafidain au atacat pozitiile necredinciosilor". Textul, a carui autenticitate nu a putut fi deocamdata confirmata, face referiri concrete la "atacurile impotriva politiei din cartierul Al-Adhamiyah si a comisariatului din Al-Saydiyah", situat in cartierul sunnit Al-Amei din capitala irakiana, unde si-au pierdut viata nu mai putin de 12 politisti.
Intre timp, ambasada americana la Bagdad a avertizat civilii impotriva utilizarii rutei principale catre aeroportul din Bagdad, care ramane una din tintele preferate ale insurgentilor si teroristilor, interzicand personalului sau diplomatic folosirea respectivei rute. Un avertisment asemanator fusese lansat inca de luni de ambasada britanica.

Tot ieri, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a efectuat prima sa vizita in Irak. La Bagdad el a avut intalniri cu responsabili ai Aliantei Nord-Atlantice, dar si cu lideri irakieni.
Cu referire la stabilizarea situatiei din Irak, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a admis ca SUA au subestimat rezistenta din aceasta tara si a apreciat ca americanii vor reusi sa stabilizeze situatia in doi ani.
Anterior, Statele Unite anuntasera ca numarul militarilor din Irak va ajunge de la 138.000 la 150.000, in apropierea alegerilor irakiene, prin prelungirea misiunii unor unitati si sosirea unor noi contingente.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.