"Complimentul meu pentru Obama contine si putina invidie. Ne-ar placea sa fim cu totii bronzati ca Naomi Campbell si Obama", a spus el, intr-o conferinta de presa sustinuta la Pescara, pe coasta adriatica a Italiei, potrivit agentiei de presa ANSA.

La inceputul lunii noiembrie, in timpul unei vizite la Moscova, Silvio Berlusconi l-a descris pe Obama, primul presedinte de culoare al Statelor Unite, drept "tanar, frumos si bronzat". Declaratiile sale au declansat o polemica, dar seful Guvernului italian le-a calificat drept o "gluma afectuoasa" si i-a numit pe criticii sai "imbecili".

Berlusconi, el insusi bronzat tot timpul anului, este cunoscut in cercurile diplomatice pentru declaratii neconventionale. La prima sa intalnire cu premierul danez Anders Fogh Rasmussen, in 2002, Berlusconi a spus: "Rasmussen este nu numai un coleg grozav, este si cel mai frumos premier din Europa". "Arata atat de bine incat ma gandesc sa i-l prezint sotiei mele", a adaugat el.

Premierul italian a generat chiar si un mic incident diplomatic in anul 2005, cand a sugerat ca ar fi flirtat cu presedintele finlandez Tarja Halonen, pentru a se asigura ca aceasta va sustinere propunerea Italiei de a gazdui Autoritatea Europeana pentru Siguranta Aliemntara. "A trebuit sa imi folosesc toate tacticile de playboy, desi nu le mai folosisem de ceva timp", s spus el, determinand autoritatile de la Helsinki sa il convoace pe ambasadorul italian pentru explicatii.