Presedintele moldovean Vladimir Voronin a cerut premierului Zinaida Greceanii ca de la 1 ianuarie 2009 toti mortii sa fie inmormantati fie in sicrie din mase plastice, fie in saci de polietilena, a declarat joi, in sedinta Parlamentului de la Chisinau unul dintre liderii opozitiei, informeaza NewsIn.

Presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, a declarat ca a intrat in posesia unui document confidential datat 22 august 2008 prin care presedintele Voronin ii dadea indicatii premierului Zinaida Greceanii sa fie adoptata o decizie in virtutea careia de la 1 ianuarie 2009 toate sicriele din Republica Moldova sa fie confectionate numai din masa plastica sau sa fie confectionati saci speciali din polietilena pentru necesitati funerare.

In scrisoarea respectiva, sustine Urechean, presedintele Voronin isi argumenteaza solicitarea prin faptul ca "mortalitatea generala a populatiei din Republica Moldova este in crestere", iar "fondul forestier este limitat".

"Trecerea economiei nationale la relatiile de piata a conditionat necesitatea schimbarii atitudinii fata de folosirea resurselor naturale si promovarii unei dezvoltari economice si sociale compatibile cu mediul inconjurator. In ultimii ani, mortalitatea generala a populatiei este in crestere si din aceasta cauza in republica se produc cheltuieli majore pentru confectionarea sicrielor din lemn", se spune in mesajul confidential al presedintelui Voronin adresat premierului.

"Luand in consideratie ca fondul forestier din tara este limitat, precum si in scopul pastrarii spatiilor forestiere si imbunatatirea situatiei ecologice, cer Guvernului Republicii Moldova sa examineze situatia creata si sa ia o hotarare prin care sa decida ca de la 1 ianuarie 2009 toate sicriele din tara sa fie confectionate numai din masa plastica sau confectionati saci speciali din polietilena pentru necesitati funerare", se recomanda in documentul prezentat de Urechean, care pare sa aiba semnatura presedintelui Voronin.

Dupa incheierea sedintei plenare a Parlamentului, Serafim Urechean a distribuit jurnalistilor copii ale scrisorii, care avea numar de inregistrare, antetul Presedintiei moldovene, semnatura lui Vladimir Voronin si era datata cu 22 august 2008.

Serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau, caruia NewsIn i-a solicitat un punct de vedere, a aflat cu surprindere despre document si a declarat ca scrisoarea este un fals si o provocare puse la cale de oponentii presedintelui Voronin.

"Numarul de inregistrare de pe scrisoare a fost folosit in anii 2005-2006, iar scrisul este al unei persoane care nu mai lucreaza de mult la Presedintie", a declarat sefa serviciului de presa, Natalia Visan. Potrivit lui Visan, in scurt timp va urma o declaratie a Presedintiei, a Guvernului si a Mitropoliei Moldovei legata de acest subiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.