China a anuntat ca nu va impune o limita exporturilor sale de produse textile. Ministrul comertului, Bo Xilai, arata in acest fel ca nu este dispus sa cedeze in fata masurilor internationale, cum ar fi restrictiile impuse de Statele Unite ale Americii si cele pe care intentioneaza sa le puna in practica Uniunea Europeana.

Ministrul Bo Silai a declarat ca "integrarea comertului cu textile este un drept de care China se bucura de cand a intrat in Organizatia Mondiala a Comertului. Si China nu isi va pune singura limite exporturilor de produse textile."

Declaratiile ministrului au aparut pe fondul tensiunilor economice care se manifesta de cinci luni intre China pe de o parte si Statele Unite si Uniunea Europeana de cealalta.

Statele Unite si textilele din China

Americanii au decis sa puna o limita cresterii importurilor de textile din China la patru categorii de produse. Procentul anuntat si acceptat este de sapte virgula cinci la suta, si asta dupa ce acum cateva zile au fost impuse restrictii la alte trei grupe de produse. Oficialitatile din China au cerut Statelor Unite sa priveasca partea buna a lucrurilor si sa adopte o pozitie constructiva.

Purtatorul de cuvant al ministerului chinez de externe spune ca: "legaturile dintre China si Statele Unite dateaza de 26 de ani, iar volumul comertului e acum de 60 de ori mai mare decat la inceput. Ambele parti castiga din acest lucru."

"Odata cu dezvoltarea rapida, era clar ca vor aparea probleme, dar acestea nu pot fi rezolvate decat pe calea negocierilor. Speram ca guvernul american sa se abtina de la actiuni unilaterale", a spus purtatorul de cuvant al ministerului de externe de la Beijing.
De la inceputul anului, de cand s-a renuntat la limitarea exporturilor de textile din China, acestea au crescut valoric si cantitativ de cateva ori.

Avertismentul Uniunii Europene

Uniunea Europeana s-a aratat de mai multe ori ingrijorata de invadarea propriei piete de catre producatorii de textile si confectii din China.

Asociatiile profesionale si sindicatele din domeniu au declarat ca multi angajati vor fi concediati daca nu se iau masuri de limitare a importutilor din China.
Ultima reactie oficiala este a comisarului european pentru comert, Peter Mandelson, care a cerut autoritatilor de la Beijing sa impuna un control exportului de tricouri si tesaturilor din in.

"Unele state din Uniunea Europeana au mult de suferit din cauza importurilor de textile din China. De la inceputul anului si pana in prezent, cresterea volumului importurilor a fost una dramatica pentru industria textila europeana", a declarat domnul Mandelson.

"Daca acest lucru va continua si in lunile urmatoare, multe afaceri vor intra in faliment. Si nu ma ingrijoreaza numai ce se intampla in Europa, ci si impactul asupra tarilor in curs de dezvoltare - Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan. Din cauza valului imens de confectii din China, produsele altor tari nu mai ajung pe piata europeana", a spus comisarul Mandelson.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.