Partidul Laburist britanic este zguduit de un scandal cu iz de Razboi Rece, in urma acuzatiilor ca o membra a sa care a avut legaturi cu personalitati importante la acea data a spionat pentru Guvernul ceh in timpul epocii sovietice, relateaza NewsIn.

Activista de stanga Cynthia Roberts, care a fost la un pas de a intra in Parlament din partea laburistuilor, a lucrat pentru comunisti sub numele de cord Agent Hammer, potrivit unor documente obtinute de Mail on Sunday. Dosarele, aflate in posesia serviciilor de securitate cehe, afirma ca ea a redactat rapoarte secrete pentru regimul comunist despre politicieni conservatori, inclusiv Margaret Thatcher si fostul ministrul David Mellor, dupa ce s-a mutat la Praga in 1985. Ea a furnizat spionajului ceh si detalii despre o fabrica britanica de armament.

In anii '70, Roberts a folosit un birou din Camera Comunelor pentru a conduce controversatul grup Labour Action for Peace (LAP), care se opunea proliferarii armelor nucleare si avea legaturi cu Moscova sovietica. Ea folosea biroul deputatului laburist Willie McKelvey, despre care se crede ca i-a pus la dispozitie un permis cu care se putea deplasa oriunde in Parlamentul britanic. Printre parlamentarii laburisti membri ai acestui grup, care mai exista si azi, s-au aflat doi politicieni care apoi au facut parte din guvernul lui Blair, ministrul de externe Robin Cook si al transporturilor Gavin Strang.

Dezvaluirea reaminteste cat de apropiate erau unele elemente laburiste de Uniunea Sovietica inainte de caderea comunismului, in urma cu 20 de ani, scrie Mail on Sunday. KGB-ul rusesc si aliatii sai din estul Europei ii abordau pe politicienii laburisti si alte personalitati despre care se stia ca au simpatii de stanga, in incercarea de a obtine informatii ce puteau fi folosite impotriva Occidentului. Razboiul Rece a condus la o serie de scandaluri de spionaj de amploare in Marea Britanie, cea mai celebra fiind reteaua formata de Guy Burgess, Anthony Blunt si Kim Philby. In mod surprinzator insa, activitatile lui Roberts, inclusiv mutarea ei la Praga in plin Razboi Rece au scapat atentiei serviciilor de informatii britanice. In 1983, cand premierul de atunci Margaret Thatcher i-a infuriat pe rusi permitand instalarea de rachete nucleare americane in Marea Britanie, Roberts i-a insotit pe Cook si Strang intr-o deplasare de cinci zile la Moscova.

In Cehia, Roberts a primit un post de redactor la agentia de stiri de stat pentru un salariu cel putin de doua ori mai mare decat media de atunci. A fost insotita de sotul ei, care era fotograf, si cei doi copii, cu varste de 19, respectiv 15 ani la acea data.

Serviciile de securitate cehe au in continuare 100 de pagini de dosar referitoare la colaborarea lui Roberts, dar exista indicii despre alte 600 de pagini care au fost probabil distruse dupa caderea comunismului. Dosarul contine doua rapoarte in engleza, aparent scrise de Roberts, si o serie de rapoarte in ceha despre intalnirile ei cu agentii de legatura. Documentele din dosar fac trimitere la 19 asemenea intalniri ale lui Roberts cu contactele ei de la STB.

Potrivit dosarelor din Cehia, rolul ei era sa "contribuie la prabusirea capitalismului", iar Roberts s-a laudat ca lucreaza pentru est-germani si a fost trimisa in "misiuni" de agentii ei de legatura cehi. Intr-un raport, ea se refera la Thatcher cu numele de cod "Sako", care inseamna "jacheta" in ceha. Intr-un raport din 1988 despre ministrul de externe de atunci David Mellor, Roberts scria ca acesta este un "inamic al poporului cehoslovac". Potrivit dosarului, ea a fost folosita pentru a obtine informatii de la oficial NATO cu care s-a intalnit in Cehia, un om de afaceri britanic si o femeie care lucra la ambasada britanica de la Praga.

Roberts, care are in prezent 72 de ani si locuieste in continuare la Praga, a fost contactata pentru a comenta. Intrebata daca se considera o tradatoare, a replicat: "Nu am nimic de spus. Nu am fost spion".
Un purtator de cuvant al ambasadei Cehiei la Londra a refuzat sa comenteze, in timp ce o sursa din Guvernul ceh a declarat: "Acest gen de spionaj are legatura cu fostul regim comunist. Tine de trecut si nu este genul de activitate in care tara noastra s-ar implica in przeent".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.