Spania a invitat Cehia sa se alature delegatiei sale la summitul G20 de la Washington, considerand important ca aceasta tara sa participe deoarece va prelua presedintia UE in ianuarie, a anuntat vineri presa spaniola, citata de NewsIn.

Potrivit informatiilor publicate de El Pais in editia electronica si de postul de radio Cadena Ser, invitatia adresata Pragai ii va permite adjunctului vicepremierului ceh pentru relatii europene, Marek Mora, sa asiste la sesiunile in plen ale "Summitului consacrat pietelor financiare si economiei mondiale". Summitul urma sa inceapa vineri seara cu un dineu la Casa Alba, obiectivul sau fiind de a cauta o solutie pentru criza actuala.

Mora urma sa ocupe astfel unul dintre cele patru locuri rezervate delegatiei spaniole la Washington, potrivit presei citate, care are informatiile de la surse apropiate guvernului. Spania considera important ca Cehia sa fie reprezentata la aceasta reuniune, avand in vedere ca Praga va prelua presedintia Uniunii Europene in ianuarie, au declarat aceste surse pentru El Pais.

Initial, Spania nu fusese invitata la summitul G20, forum din care fac parte cele mai mari tari industrializate si emergente. Abia dupa un intens lobby diplomatic, Madridul a obtinut dreptul de a asista la dezbaterile de la Washington. Guvernul spaniol a argumentat ca Spania este a opta economie a lumii si poate impartasi celorlalte tari experienta sistemului sau bancar, care rezista destul de bine consecintelor crizei, in pofida turbulentelor economiei mondiale.

La randul sau, Olanda, care nu este nici ea membra G20, a anuntat joi ca a fost invitata la summit de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene. Insa premierul olandez Jan Peter Balkenende a renuntat in ultimul moment sa participe la summit, din cauza decesului tataluui sau, a anuntat vineri Casa Alba. Balkenende s-a intors in Olanda, a adaugat presedintia americana, precizand ca George W. Bush l-a contactat telefonic pentru a-i transmite condoleante. Olanda va fi reprezentata la summit de ministrul sau de finante, Wouter Bos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.