Rusii au fost prezenti mereu pe Coasta de Azur, riviera franceza frecventata candva de aristocratie si unde se va organiza vineri summitului UE-Rusia, zona in care acum rusii nu mai sunt insa iubiti din cauza arogantiei noilor "oligarhi", comenteaza AFP, conform NewsIn.
"La noi, toata lumea ii iubeste pe francezi. Insa voi nu aveti aceeasi atitudine binevoitoare fata de noi", spune Elena, profesoara de psihologie, aflata la biblioteca rusa din Nisa. Pe zidul cladirii, un portret al mitropolitului Vladimir, primul episcop rus ortodox din Nisa dupa revolutie.

Mai spre nord, in cartierul Tarevici din centrul acestui oras, unde s-au refugiat numerosi rusi care fugeau de comunism, se afla catedrala rusa, cu cinci turnuri colorate in albastru si verde. Aleksis Obolenski, responsabil al catedralei, nuanteaza ceea ce a spus Elena. "Daca atitudinea voastra este aroganta, daca aruncati cu banii si nu va integrati, atunci oamenii va pot privi de sus". Insa, a adaugat el, "nu este vorba despre rusi in general", ci despre "anumiti" rusi, care nu sunt bine vazuti, cei cu o avere ostentativa, care sunt numiti "noii rusi". Ei sunt suspectati ca si-au facut averile in mod necinstit. "Nu se poate verifica", a declarat o sursa a politiei, "dar este adevarat, exista o suspiciune generala" cu privire la banii rusilor.

Oligarhii instalati pe Coasta de Azur se numara pe degetele de la o mana. "Auzim mereu discutii despre acestia, insa nu ii vedem niciodata. Este ceva mitic", a declarat Joelle Obolensky, sotia lui Aleksis si responsabila a bibliotecii ruse.

Roman Abramovici, care este plasat pe locul 15 in lume in ceea ce priveste averile, proprietar al echipei de fotbal Chelsea FC, a cumparat in zona Capului Antibes castelul Croe, a carui arhitectura in semicerc aminteste de Casa Alba. La inceputul verii, Mihail Prohorov, regele nichelului, mentionat in presa ca fiind cumparatorul "celei mai scumpe vile din lume", in valoare de 500 de milioane de euro, Vila Leopolda, in zona Villefranche-sur-mer. El a dezmintit aceasta informatie, dar, potrivit celor mai recente informatii, afacerea nu a fost inca incheiata.

Acesti miliardari nu ies din anonimat decat constransi, asa cum a fost cazul lui Suleiman Kerimov, pe locul 35 in topul averilor. El a facut un accident cu o masina Ferrari pe Promenada englezilor in 2006, devenind astfel cunoscut.

Populatia rusa de pe Coasta de Azur, estimata intre 10.000 si 12.000 de persoane, este diversa. De exemplu, exista rusi fara locuinta, de care se ocupa organizatiile de caritate. Clasa de mijloc cumpara garsoniere si mici apartamente pentru vacante sau pentru perioada de pensionare.

Prezenta rusa pe Coasta de Azur are vechime, incepand din 1850 cu printesa Aleksandra Feodorovna, care a avut doua sejururi prelungite la Nisa, deschizand astfel calea pentru sosirea aristocratiei.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.