Ministerul canadian al Transporturilor i-a criticat pe cei care se joaca indreptand raze laser verzi catre cabinele avioanelor la decolarea sau aterizarea pe mai multe aeroporturi canadiene, avertizand ca astfel de actiuni pot provoca accidente, relateaza NewsIn

Ultimul incident de acest tip inregistrat de autoritati s-a produs in 3 noiembrie. Un Boeing 737-800 al American Airlines se afla la circa 40 de kilometri de aeroportul din Montreal, destinatia sa, cand echipajul a fost "orbit de un laser de culoare verde de mare intensitate", potrivit unui raport publicat miercuri pe site-ul ministerului.

Autoritatile canadiene au inregistrat 53 de incidente de acest tip anul acesta, fata de 21 in 2007 si de trei in 2006.

"Astfel de lasere orbesc pilotii si, prin extensie, pun in pericol viata pasagerilor. Ar putea provoca un accident", a declarat Maryse Durette, purtatoare de cuvant a Ministerului candidan al Transporturilor.
Vandute cu 100 - 140 de dolari, aceste mici lasere de marimea unui stilou, sunt folosite in chirurgie, in cercetarile stiintifice si pentru activitati militare, dar sunt cumparate si de astronomii amatori. Dar, indreptate spre ochi, pot arde retina.

"Le-am dat informatii foarte clare pilotilor nostri: daca sunteti orbiti de o raza verde, nu priviti spre ea si anuntati imediat autoritatile", a declarat pentru postul public Radio-Canada, Serge Beaulieu, purtator de cuvant al Asociatiei Pilotilor Air Canada.

Nu se cunosc motivele celor care fac astfel de lucruri, pentru ca arestarile sunt rare, a explicat Durette. "Cu cat vorbim mai mult, cu atat sunt raportate mai multe cazuri", a adaugat ea.

Legea canadiana prevede amenzi care pot atinge 100.000 de dolari (80.914 dolari americani) si pana la cinci ani de detentie pentru astfel de fapte. In cursul verii, prima persoana judecata pentru o astfel de infractiune a aparut in fata lui judecator din Calgary. El a explicat ca este vorba de o "gluma" si a fost amendat cu 1.000 de dolari (809 dolari americani).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.