Senatul american a fost ieri scena unei furtunoase audieri. Deputatul englez George Galloway, invinuit ca a primit comisioane de la Saddam in programul "Petrol contra hrana", a venit sa se confrunte cu acuzatorii sai.

"M-am opus lui Saddam cind guvernele si oamenii de afaceri americani si britanici ii vindeau arme", a tunat George Galloway sub cupola Capitoliului, acuzindu-i pe senatorii americani ca l-au declarat vinovat si l-au denigrat inainte de a-i da posibilitatea sa se apere. Motivul ar fi virulenta cu care el ar fi criticat interventia in Irak, astfel incit ancheta ar fi doar un mijloc de a ascunde esecurile politicii aliate post-conflict.

Posibila diversiune

Un raport al unei subcomisii senatoriale de ancheta a afirmat ca deputatul britanic George Galloway, fostul ministru de Interne fran-cez, Charles Pasqua, precum si mai multi politicieni rusi au acceptat comisioane de la Saddam Hussein in cadrul programului "Petrol contra hrana"’. Galloway s-a deplasat la Washington pentru a raspunde in persoana acestor acuzatii si si-a sustinut cu vehementa nevinovatia. "Nu aveti nimic in ce ma priveste, in afara numelui meu pe niste liste, intocmite dupa instalarea guvernului vostru marioneta la Bagdad", a spus Galloway celor 300 de senatori din sala de audieri. Membrii subcomisiei de ancheta afirmasera ca mai multe documente irakiene intrate in posesia lor, ca si discutii cu fosti lideri ai regimului lui Saddam dovedesc ca dictatorul de la Bagdad i-a alocat lui Galloway intre 600.000 si 6 milioane de dolari, profit obtinut in urma vinzarii a 20 de milioane de barili de petrol.

Acoperire pentru afaceri cu Saddam

Investigatia Senatului american a descoperit ca Galloway a folosit o fundatie pentru copiii bolnavi de cancer in scopul de a ascunde aceste venituri. Fundatia "Mariam Appeal" a fost infiintata de Galloway pentru a ajuta o fetita irakiana de patru ani, care suferea de leucemie. Presedintele acesteia si unul dintre finantatori era Fawaz Zureikat, un apropiat al regimului de la Bagdad. Intrebat daca ar fi "tulburat" in cazul in care s-ar descoperi ca amicul sau, Zureikat, i-a platit suprataxe ilegale lui Saddam, Galloway s-a eschivat de la un raspuns direct, provocind iritarea senatorilor.

Dupa ce parlamentarul britanic a incercat in mod repetat sa devieze discutia spre suferinta copiilor irakieni in timpul embargoului irakian, unul dintre senatorii americani a insistat: "Stiu ca va tulbura o multime de alte lucruri. Dar ne-ati putea da totusi un raspuns la obiect?" In final, Galloway a replicat ca il tulbura ideea ca Zureikat, al carui cavaler de onoare a fost, ar putea fi pus sub acuzare.

Contracte pe numele lui Galloway

Senatorii au dezvaluit ca au vorbit din nou cu un inalt oficial al lui Saddam lunea trecuta, pentru a verifica autenticitatea mentiunilor scrise privind comisioanele primite de Galloway.

Intrebat daca "numele George Galloway pe actul de aprobare a platii comisionului inseamna ca acest comision a fost acordat lui George Galloway", oficialul confirmase adevarul acuzatiilor si recunoscuse semnatura ministrului Petrolului pe document.

Britanicul a replicat ca nu a vazut niciodata respectivele documente. "Cine mi-a platit sute de mii de dolari? Raspunsul este: nimeni", a declarat el, adaugind ca la baza incriminarii sale ar sta documente false, folosite de cotidianul britanic "The Daily Telegraph", pe care politicianul britanic l-a dat in judecata pentru calomnie si a cistigat un proces dupa care a obtinut daune in valoare de peste un milion de lire sterline.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.