Nici nu se numarasera voturile la alegerile din SUA si politicienii romani, in frunte cu presedintele Basescu si premierul Tariceanu, l-au si bombardat pe invingatorul Obama cu scrisori de felicitare si osanale, fiecare incercand sa-si deschida o usa la noua administratie de la Casa Alba.

De la urari nu a lipsit nici Mircea Geoana. Presedintele PSD a emis ieri un comunicat in care ii aduce lui Obama un adevarat elogiu.

"Asistam azi cu bucurie, ca prieteni ai Americii, la un moment istoric nu doar pentru aliatii nostri, ci pentru intreaga lume, inclusiv Romania. Ma bucur ca poporul american a ales o schimbare de care Statele Unite si cu totii aveam nevoie, ca a ales echilibrul, increderea in viitor, reconcilierea si toleranta. Victoria lui Barack Obama vine intr-un moment crucial, de reasezare a ordinii politice mondiale, de decizii economice fundamentale pentru binele fiecaruia dintre cetatenii planetei", a declarat liderul PSD.

Cu numai o zi inainte, presedintele PSD declarase unui cotidian central ca si-ar dori ca alegerile din SUA sa fie castigate de candidatul republican John McCain, scrie Cotidianul. "Ideologic, suntem mai apropiati de Obama, dar, ca relatie personala, l-as vrea pe McCain, care intelege valoarea noastra geopolitica".

Imediat ce republicanii au pierdut alegerile prezidentiale, Geoana a uitat prietenia care il leaga de John McCain si si-a adus aminte de alta, mult mai profitabila in lumina rezultatelor scrutinului american: relatia sa personala cu noul vicepresedinte al SUA, Joseph Biden. Pe aceasta relatie se bazeaza presedintele PSD cand isi exprima increderea, in comunicatul citat, ca SUA vor fi parteneri ai unui "nou guvern de la Bucuresti care va sti sa reaseze Romania pe harta lumii". "Prietenia care ma leaga de vicepresedintele Joe Biden, un om cu experienta si intelepciune in politica externa, imi da increderea ca SUA vor fi parteneri de nadejde ai unui nou guvern de la Bucuresti care va sti sa reaseze Romania pe harta lumii", a conchis Mircea Geoana.

Joe Biden, ajutorul din umbra al lui Obama

Singura dezbatere televizata Joe Biden - Sarah Palin

De altfel, mai toti liderii de la Bucuresti si-au descoperit relatii mai mult sau mai putin apropiate cu vicepresedintele SUA, Joseph Biden, care a fost in Romania in 1999, in perioada in care tara noastra negocia aderarea la NATO. Noul specialist al PNL in politica externa, Petre Roman, a declarat pentru Cotidianul ca ar dori sa reinnoade relatia cu Joe Biden, pe care l-a cunoscut in perioada in care era presedinte al Senatului.

In cadrul vizitei din septembrie 1999 a avut un schimb dur de replici intre Biden si anumiti oficiali romani despre aderarea Romaniei la NATO, potrivit fostului ambasador american la Bucuresti, James Rosapepe. Fostul ambasador a declarat recent pentru Wall Street Journal ca Biden, care facea parte din Comisia de afaceri externe a Senatului, s-a intalnit cu un membru al opozitiei de atunci de la Bucuresti. Politicianul roman i-ar fi spus lui Biden ca Romania isi doreste sa intre in NATO pentru a nu-si mai face griji ca Alianta ar putea sa o atace din cauza relatiei cu maghiarii. Mai multe detalii despre dezvaluirile fostului ambasador american din culisele vizitei lui Biden la Bucuresti gasiti aici.

Barack Obama si Joe Biden - Presedintele si vicepresedintele SUA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.