Pentagonul a dat asigurari miercuri ca va continua sa depuna eforturi pentru instalarea unor elemente ale scutului sau antiracheta in Europa, in pofida amenintarii ruse de a desfasura in replica rachete Iskander in regiunea Kaliningrad, relateaza NewsIn

"Nimic din informatiile de stazi (miercuri - n.red.) nu ne-au schimbat pozitia, accea de a cauta o cooperare cu partenerii nostri europeni" in acest dosar, a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului, Bryan Whitman.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat intr-un doscurs din cursul diminetii ca tara sa intentioneaza sa desfasoare rachete Iskande r in enclava rusa Kaliningrad, iconjurata de state membre UE, pentru a "neutraliza" elemente ale scutului american antiracheta, care urmeaza sa fie instalat in Europa.

Washingtonul a semnat recent acorduri cu Praga si Varsovia in vederea amplasarii, preconizate pentru 2012, a unui puternic radar in sud-vestul capitalei cehe si a 10 rachete de interceptare in Polonia, pentru a contracara posibile atacuri cu rachete balistice cu raza lunga de actiune lansate de tari-problema, ca Iranul.
Proiectul a suscitat indignarea Moscovei, care il considera o atingere adusa securitatii Rusiei si care a amenintat cu orientarea propriilor rachete intercontinentale spre locurile in care vor fi amplasate elementele scutului antiracheta.

Whitman nu a comentat direct intentia rusa de a desfasura rachete, dar a reafirmat pozitia americana potrivit careia proiectul de scut al Washingtonului nu reprezinta o amenintare pentru Moscova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.