La scurt timp dupa miezul noptii, marti, in Statele Unite (7.00, ora Romaniei), doua orasele din New Hampshire, Hart's Location si Dixville Notch, au dat startul alegerilor prezidentiale, urmand o traditie care dateaza de mult timp, relateaza AFP, care prezinta un film al zilei de 4 noiembrie.
La scurt timp dupa miezul noptii, marti, in Statele Unite (7.00, ora Romaniei), doua orasele din New Hampshire, Hart's Location si Dixville Notch, au dat startul alegerilor prezidentiale, urmand o traditie care dateaza de mult timp, relateaza AFP, care prezinta un film al acestei zile.

Locuitorii din Hart's Location, care i-au votat pe republicani la ultimele alegeri, l-au ales de aceasta data pe Barack Obama, cu 17 voturi, fata de 10 pentru John McCain.

Incepand cu ora locala 5.00 (12.00, ora Romaniei), mai multe sectii de vot s-au deschis in Vermont, pentru a intampina alegatorii matinali.

Majoritatea sectiilor de vot de pe Coasta de est s-au deschis intre 12.00 si 14.00, ora Romaniei, iar Alaska si Hawaii au inchis seria, deschizandu-si birourile de vot la 18.00, respectiv 19.00, ora Romaniei. In intreaga tara, s-au inregistrat cozi lungi in fata sectiilor de vot.

La ora locala 7.40 (15.40, ora Romaniei), candidatul democrat Barack Obama a mers la vot insotit de sotia si cele doua fiice ale sale, in orasul Chicago (Illinois). "Ma simt foarte bine", a spus Obama inainte sa plece spre Indiana, un stat care voteaza de obicei pentru candidatul republican.

In jurul orei locale 9.00 (16.00, ora Romaniei), candidatul la vicepresedintie Joe Biden a votat in fieful sau, Wilmington (Delaware), insotit de mama sa in varsta de 90 de ani si de sotia lui, Jill.

La putin timp dupa aceea, candidatul republican John McCain a votat in Phoenix, Arizona, alaturi de sotia sa, Cindy. El plecat de la sectia de vot fara sa faca vreo declaratie si s-a indreptat spre Colorado si New Mexico, doua state republicane prin traditie, dar care ar putea trece de partea lui Obama.

Candidata republicana la vicepresedintie, Sarah Palin, a votat imediat dupa deschiderea sectiilor de votare din orasul Wasilla, Alaska, stat pe care il guverneaza de doi ani. "Maine, sper, cred ca ma voi trezi vicepresedinte", a declarat Palin.

Sectiile de vot din Indiana si Kentuky se vor inchide primele, la ora locala 18.00 (1.00, ora Romaniei), cand televiziunile americane vor putea incepe sa dea primele informatii privind evolutia scrutinului.
O ora mai tarziu, votul se va incheia in mai multe state cheie, cum ar fi Florida si Virginia (2.00, ora Romaniei), iar la 3.00 ora Romaniei se va incheia in Pennsylvania. In Alaska, scrutinul se va incheia la 8.00 ora Romaniei.

Majoritatea specialistilor nu se asteapta sa afle cu certitudine, inainte de ora 6.00, ora Romaniei, numele viitorului presedinte, adica al celui care va obtine 270 de mari electori.

In caz de victorie, democratii vor sarbatori intr-un parc din Chicago, care poate primi cateva mii de persoane. De cealalta parte, tabara republicana a organizat o ceremonie intr-un prestigios hotel din Phoenix, la care vor participa aproximativ o mie de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.