Rezultatului votului din Indiana, unul dintre statele disputate din cursa pentru Casa Alba, unde urnele se inchid marti la ora 18.00 (miercuri, 1.00 ora Romaniei), ar putea oferi primul indiciu privind alegerile prezidentiale, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
Lupta dintre Obama si McCain este foarte stransa in Indiana, stat care a votat in favoarea republicanilor la toate alegerile prezidentiale dupa 1964. O victorie detasata a lui Obama si chiar un scor strans ar reprezenta o un semn al unei sustineri puternice pentru senatorul de Illinois. Dar daca McCain castiga usor in Indiana ar putea insemna probleme pentru Obama.

Primul semn al infrangerii democratului John Kerry in 2004 l-a reprezentat o infrangere la diferenta de 20 de puncte in Indiana.

"Daca Obama castiga in Indiana, alegerile s-au incheiat", a declarat consilierul democrat Doug Schoen. "Chiar daca rezultatul va fi strans, la o diferenta de 2% - 3%, ar sugera, probabil, o victorie detasata a lui Obama pe plan national. Daca diferenta va fi de peste 4% in favoarea lui McCain, vom astepta o perioada rezultatul" alegerilor, a adaugat el.

Urmatoarea runda de teste va fi la ora 19.00 (miercuri, 2.00 ora Romaniei), cand se va incheia votul in Georgia, unele zone din Florida si statul disputat Virginia - un alt stat unde democratii nu au mai castigat din 1964.

"Daca Obama va castiga in Virginia la o diferenta decisiva, este un indiciu destul de clar ca va castiga alegerile", a spus Schoen. "Daca McCain va castiga la o diferenta de mai mult de cateva puncte, ar putea insemna cotrariul", a explicat el.

La ora 19.30 (miercuri, 2.30 ora Romaniei), urnele se vor inchide in Ohio si Carolina de Nord, iar la 20.00 (3.00 ora Romaniei) se vor inchide toate sectiile de vot din Florida.

Florida, cu 27 de electori si Ohio, cu 20, se numara printre cele mai importante state.

McCain, senator de Arizona, ar trebui, practic, sa castige in Indiana, Ohio, Carolina de Nord, Virginia de Florida pentru a putea avea o sansa reala la Casa Alba. Un esec ar intensifica presiunea asupra sa pentru a castiga in Pennsylvania, unde au invins democratii la ultimele patru alegeri prezidentiale. In Pennsylvania, stat cu 21 de mari electori, urnele se inchid la ora 20.00 (miercuri, 3.00 ora Romaniei).

Primele rezultate nu reprezinta numai indicii pentru cursa pentru Casa Alba, ci si privind cine si in ce proportie va controla Senatului. Potrivit asteptarilor, democratii isi vor consolida controlul marti, dar au nevoie de inca noua reprezentanti pentru a putea obtine majoritatea de 60 care sa le permita sa depaseasca eventualele obstacole procedurale ridicate de republicani.

Primul rezultat crucial va fi cel din Kentucky, unde candideaza liderul grupului senatorial republican, Mitch McConnell. "Indiana va oferi un prim indiciu in cursa prezidentiala, iar Kentucky il va oferi pentru Senat", a explicat Peter Brown, expert la institutul de sondaj al Quinnipiac University. "Daca McConnell va castiga in Kentucky, democratii nu pot obtine 60" de fotolii, a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.