Bunica lui Barack Obama a murit de cancer, a anuntat ieri candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA, la ceva mai mult de o saptamana dupa ce isi intrerupsese campania pentru Casa Alba pentru a-si lua ramas bun in Hawaii de la cea care l-a crescut, relateaza NewsIn.

"Cu mare tristete anuntam ca bunica noastra, Madelyn Dunham, a murit in pace dupa lupta cu cancerul", a anuntat Obama intr-un comunicat semnat impreuna cu sora sa, Maya Soetoro-Ng. "A fost piatra de temelie a familiei noastre si o femeie de o extraordinara desavarsire, putere si modestie", au adaugat cei doi nepoti.

Dunham, in varsta de 86 de ani, l-a crescut pe Obama de la varsta de zece ani, cand mama acestuia era plecata la munca in Indonezia, iar candidatul democrat si-a intrerupt campania la 23 octombrie pentru a-i face bunicii o vizita de 22 de ore in Hawaii. Obama a spus dupa aceea ca bunica sa a fost coplesita de mesaje, flori si urari de bine din toate colturile tarii si a avut grija sa multumeasca multimii de fiecare data in mitingurile de campanie.

"Familia noastra vrea sa multumeasca tuturor celor care au trimis flori, mesaje, urari si rugaciuni in aceasta perioada dificila", se spune in comunicat.

"Ne-au facut bine noua si bunicii noastre. Bunica noastra era o femeie careia ii placea intimitatea si vom respecta dorinta ei de a organiza la o data ulterioara o mica ceremonie privata", precizeaza comunicatul.

Dunham a urmarit campania prezidentiala a lui Obama cu mare interes, iar moartea ei intervine cu o zi inainte ca alegatorii americani sa-si dea verdictul in cursa dintre Obama si republicanul John McCain.
Obama o numea plin de afectiune "Tut" - de la cuvantul "tutu", care in hawaiana desemneaza "bunica"- si adesea a vorbit despre ea in timpul campaniei.

Dunham isi fracturase recent soldul, dar stafful de campanie refuzase sa comenteze informatiile potrivit carora ar suferi de cancer.

"Era persoana care ne-a incurajat si ne-a permis sa ne realizam",
a marturisit Obama. "Era mandra de nepotii si stranepotii ei si a parasit aceasta lume stiind ca amprenta pe care si-a pus-o asupra a noi toti este semnificativa si durabila. Datoria noastra fata de ea nu are limita", au mai spus Obama si sora sa.

Mama lui Barack Obama a murit, de asemenea, de cancer, iar candidatul democrat a evocat in campanie lupta ei pe patul de spital cu firma de asigurari de sanatate pentru a scoate in evidenta beneficiile reformei in domeniu pe care o propune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.