Ultiuml raport Amnesty International avertizeaza ca viata din Zimbabwe devine din ce in ce mai periculoasa, scrie BBC

Avand in vedere situatia politica din aceasta tara care la randul ei a adus criza alimentara ce a infometat un popor intreg, locuitorii din Zimbabwe se lupta zi de zi pentru supravietuire.

Raportul, “Zimbabwe-Ora de responsabilitate”, indeamna liderii sud-aficani sa deschida ochii si sa resolve criza politica.

Desi acum sase saptamani cele doua partied aflate la putere au semnat un acord prin care sa imparta puterea in stat, problema alocarii posturilor in cabinet inca “e in aer”.

“Cu fiecare zi ce trece fara o solutie politica, conditiile de viata din Zimbabwe devin din ce in ce mai grele ducand la disperare”, a declarat Simeon Mawaza, cercetator in Zimbabwe pentr Amnesty International.

“Daca acum gandim ca situatia alimentara din Zimbabwe este grava, atunci asteptati pana la sfarsitul anului sa vedeti cand jumatate din populatie va avea nevoie de ajutor”, a continuat el

Domnul Mawaza a avertizat si ca cei mai slabi dintre zimbabweni risca sa moara de foame.

Victimele violentelor

Multi dintre agricultorii care au cazut prada violentelor politice, ca urmare a alegerilor din primavera, au fost adusi in imposibilitatea de a-si munci pamanturile, devenind dependenti de ajutor alimentar.

“Acum sufar de un handicap care nu-mi permite sa-mi lucrez terenul. As vrea ca atacatorii mei sa fie adusi in fata justitiei”, declara un agricultor

De asemenea Amnesty raporteaza ca majoritatea victimelor intervievate au declarat ca stiu numele atacatorilor si ca multi dintre ei fac parte din fortele de securitate, asa numitii veterani de razboi sau activisti locali condusi de Zanu PF.

In clipul video lansat de Amnesty, o agricultoare in varsta de 26 de ani, sustinatoare a Miscarea pentru Schimbarea Democratica (MDC) povesteste de un atac petrecut in octombrie care a lasat-o cu leziuni interne grave.

“Am incuita usile dar ei le-au spart si au intrat peste mine in casa. Au inceput sa ma loveasca cu o bata in cap si in piept in timp ce eu zaceam pe podea”

O alta agricultoare in varsta de 86 de ani povesteste cum i-au rupt bratul doar pentru ca nu a vrut sa ia parte la o sedinta tinta de Zanu. “Acum nu-mi mai pot lucra pamantul si as vrea sa fiu despagubita pentru vatamarile corporale. As vrea ca atacatorii mei sa fie adusi in fata justitiei”, povesteste batrana pentru Amnesty.

Presedintele Robert Mugabe neaga toate acuzatiile potrivit carora guvernul sau a sustinut o campanie bazata pe violenta si tortura impotriva sustinatorilor opozitiei MDC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.