Dupa alegerile legislative din Marea Britanie, tot mai multe voci cer ca sistemul electoral de la Londra sa fie modificat. Scrutinul din 5 mai a scos la iveala toate defectele actualei modalitati de vot. Pentru repartizarea locurilor in Parlament se ia in considerare numarul circumscriptiilor adjudecate, si nu cel al voturilor obtinute. Iar dispozitia circumscriptiilor ii avantajeaza net pe laburisti.

Potrivit profesorului Anthony King, de la Universitatea din Essex, tinand cont de actuala repartizare a circumscriptiilor electorale, formatiunea lui Blair putea obtine majoritatea parlamentara cu doar 29% din sufragii. Asa se explica si faptul ca la 35% voturi castigate, laburistii au primit, pe 5 mai, 356 de locuri in Parlament. In vreme ce conservatorii, care s-au clasat cu doar trei procente in urma lor, au obtinut 197 de mandate.

Analistii spun ca actualul sistem permite unui partid sa obtina o majoritate parlamentara chiar daca, la numarul de voturi, a pierdut alegerile.

Din aceste motive, politicienii de la Londra cer cu insistenta modificarea actualei modalitati de vot. "Un sistem electoral in care cetatenii sa simta ca votul lor conteaza este extrem de important", a declarat parlamentarul laburist John Denham.

Daca schimbarea sistemului de vot va fi acceptata, formatiunea lui Blair ar putea avea mult de suferit la urmatoarele alegeri.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.