In umbra lui Barack Obama si John McCain, David Axelrod si Steve Schmidt sunt doi necunoscuti pentru marele public dar, indiferent cine va castiga cursa pentru Casa Alba, amandoi merita recunostinta celor doi candidati, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.
Arhitect al campaniei lui Obama de aproape doi ani, David Axelrod, in varsta de 53 de ani, este de asemenea prietenul, consilierul si omul de incredere al candidatului democrat la Casa Alba. "Nu este un simplu client pentru mine. Este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. Avem aceeasi viziune asupra lumii", spune Axelrod vorbind despre Barack Obama.

Cu privirea trista, parul adesea ciufulit si nereusind sa acopere toata pielea capului, cu mustata, acest fost jurnalist aminteste de catelul Droopy din desenele animate. Dar aerul sau de caine batut ascunde o vointa de fier, care i-a adus porecla "Axe" (secure). La sfaturile sale, niciun atac al republicanilor nu a fost lasat fara replica.

Axelrod este, de asemenea, un excelent regizor. Sloganul "Yes we can" (Da, putem) este gaselnita lui. Decizia de a axa campania pe "speranta" si dorinta de "schimbare" ii apartine tot lui.

"Treaba mea este sa prezint candidatul asa cum este", explica el. "Obama este un lider carismatic, capabil sa incarneze schimbarea. Daca nu as crede acest lucru, nu as fi aici. Eu pot sa il ajut sa se faca inteles, dar nu pot sa ii confer calitati pe care nu le are".

David Axelrod este ultima persoana pe care Obama o suna inainte sa se duca la culcare. De multe ori, este primul pe care il suna si cand se trezeste.

Provenit dintr-o familie de evrei din New York, Axelrod a lansat carierele a numerosi politicieni de culoare, ajutandu-l pe Harold Washington sa devina primar al orasului Chicago sau pe Patrick Deval guvernator de Massachusetts. In 2004, a lucrat pentru campania candidatului democrat la presedintie John Edwards, invins de John Kerry la primare. Intalnirea sa cu Obama dateaza din 1992. Cei doi impartasesc pasiunea pentru baschetul de strada si acelasi ideal progresist.

"Intr-o in care domneste cinismul, el este un idealist", spune despre el fostul presedinte al Partidului Democrat David Wilhelm.

In tabara republicana, decorul este putin diferit. Steve Schmidt, in varsta de 38 de ani, este un luptator. Caracterul de luptator este evident in felul cum arata: inaltime de 1,90 metri, 100 de kilograme, umeri largi. Are capul plesuv si un temperament exploziv. I se spune "Silver Bullet" (Glont de argint), nu numai din cauza formei craniului ras, ci si pentru ca nu deviaza niciodata de la tinta.

Format la scoala lui Karl Rove, arhitectul victoriilor lui Bush din 2000 si 2004, a fost consilier de comunicare al vicepresedintelui Dick Cheney. El a contribuit de asemenea la realegerea lui Arnold Schwarzenegger ca guvernator in California in 2006.

Compararea lui Obama cu starletele Paris Hilton si Britney Spears a fost ideea lui. Tentativa de a-l asocia pe candidatul democrat cu "teroristul" Bill Ayers, fost militant de extrema-stanga a pornit tot de la el. Iar permanenta agitare a sperietorii fiscale a programului democrat tot de el a fost inspirata.

Schmidt are preocupari mai degraba pragmatice decat ideologice. Treaba lui este sa obtina victoria clientului lui si, pentru a atinge acest obiectiv, toate mijloacele sunt binevenite, apreciaza strategul campaniei republicane.

Potrivit lui Mark McKinnon, fost consilier in campania lui McCain, strategia lui Schmidt este singura care functioneaza pentru republicani, dupa opt ani de administratie Bush. "Schmidt a examinat toate optiunile strategice posibile si a ales-o pe singura care are sansa sa aduca victoria", spune el. "Treaba lui este sa castige, nu sa-i faca fericiti pe jurnalisti sau pe fostii consilieri ai lui McCain", adauga McKinnon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.